Els Mossos han desarticulat un clan familiar històric que exercia un gran control sobre els habitants del barri de La Mina. L'organització recorria a la violència i la intimidació per "atemorir" la ciutadania i operava a l'àmbit d'influència del Besòs. El clan està presumptament involucrat en diverses baralles i tirotejos, que haurien mantingut amb grups rivals als quals extorquien. L'operatiu d'aquest dijous ha permès detenir 26 persones i dur a terme una trentena d'escorcolls a Sant Adrià, Badalona, Maçanet de la Selva, Tordera, Terrassa i Palau-solità. La policia ha localitzat diverses pistoles i un subfusell d'assalt que els detinguts haurien utilitzat en els enfrontaments. En l'operatiu hi han participat més de 500 agents.

La macrooperació que els Mossos han dut a terme aquest dijous ha arrencat a dos quarts de sis del matí i ha tingut el seu epicentre al barri de La Mina. El cap de l'Àrea Central d'Investigació de Patrimoni del cos, Jonathan Herrera, ha explicat que es tracta d'un operatiu contra un clan familiar que fa 34 anys ja va ser protagonista d'un altre dispositiu similar.

Afirma que la policia tenia constància de la seva existència, però indica que fins ara només s'havia pogut actuar "sobre fets concrets". La investigació actual ha permès anar un pas més enllà i desmantellar el cor de l'organització. "Entre els 26 detinguts hi ha els nou responsables de la cúpula del clan, que eren els que el controlaven", ha apuntat Herrera.

Així mateix, ha detallat que es tracta d'una família "absolutament arrelada" a La Mina i que operava a l'àrea del Besòs. Recorria a les amenaces, la violència i la intimidació, per "atemorir i controlar" la resta de veïns i "imposar les seves regles". Herrera ha dit que aquest és un sector "en què hi ha moltes estructures familiars i rivalitat pel territori".

En aquesta línia subratlla que els detinguts haurien participat en baralles amb armes de foc contra d'altres clans a qui extorquien. Apunta que la banda estaria presumptament involucrada en alguns dels darrers tirotejos que s'han produït en aquesta zona com el de l'11 de juny passat de La Mina.

En els escorcolls que la policia ha efectuat aquest dijous s'han localitzat diverses pistoles i un subfusell d'assalt que els detinguts podrien haver utilitzat en aquests episodis.

A banda, també se'ls investiga per extorquir, cometre robatoris violents envers persones d'altres clans i robatoris amb força contra ciutadans no vinculats a cap organització; i tinença il·lícita d'armes.

Els Mossos també han localitzat diverses plantacions de marihuana, per la qual cosa també els imputen delictes contra la salut pública.

A més, també s'han comissat vehicles que els detinguts haurien finançat amb diners procedents de les activitats il·lícites que desenvolupaven.

Els Mossos van començar a investigar aquest cas fa sis mesos, després de rebre diverses denúncies per robatoris violents a la Unitat de Recerca de Badalona i la Unitat de Multirreincidents. "Els investigadors van detectar que existien objectius comuns", comenta Herrera.

El jutjat d'instrucció número 4 de Badalona ha assumit aquesta operació que vincula amb delictes contra la salut pública. Detalla que s'han practicat 29 entrades i registres en diferents domicilis dels partits judicials de Badalona, Barcelona, Santa Coloma de Farners, Terrassa, Sabadell i Arenys de Mar. La causa es troba sota secret d'actuacions.

La causa, que s'ha declarat secreta, està oberta pels delictes d'organització criminal, contra la salut pública, robatori violent, robatori amb força, temptativa d'homicidi, tinença il·lícita d'armes, usurpació de funcions públiques, usurpació d'immobles i defraudació de fluids.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha celebrat els resultats de l'operatiu d'aquest dijous i ha destacat que la "violència extrema" que utilitzava el clan. Buch ha apuntat que la banda delinquia de forma independent però també amb altres organitzacions.

El conseller ha considerat que les detencions d'aquest operatiu "segur que ajudaran a abaixar els nivells de delinqüència que patia Catalunya en unes zones concretes". Buch ha agraït la investigació policial prèvia al dispositiu.