JxCat podria celebrar l'assemblea constituent de la nova organització política el 25 de juliol coincidint amb el Consell Nacional "decisiu" del PDeCAT, que es farà el 25 o 26 de juliol per fixar posició davant la reordenació de l'espai. Fonts de JxCat han confirmat a l'ACN que és una de les dates possibles, així doncs, el líder de JxCat i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no esperaria el PDeCat per tirar endavant la nova formació després de setmanes de converses entre el partit de David Bonvehí i la Crida per arribar a un acord. La direcció del PDeCAT manté que no vol una nova formació política perquè entén que suposaria la dissolució del seu partit.

Puigdemont podria presentar en els propers dies la nova formació i ultima la seva estratègia sense esperar a un acord entre Bonvehí i el president de la Crida, Jordi Sànchez. De fet, els exconsellers del PDeCAT empresonats- Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn- i l'exconseller a l'exili, Lluís Puig, han retirat la seva proposta de crear un nou partit que havien presentat a la direcció del PDeCAT. Asseguren que volen evitar "tensions" al partit i a la pràctica suposa tirar la tovallola del debat intern per centrar-se en la nova formació.

Quadres del PDeCAT i de JxCat ja reclamaven a principis de juny que Puigdemont desencallés l'endreça abans que acabi el juliol.