El Centre de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia d'Alemanya ha aconseguit curar un pacient amb Covid-19 amb un fàrmac utilitzat contra el càncer, el ruxolitinib, que és un inhibidor immunològic que ara es provarà en un assaig clínic amb més malalts de virus.

El professor Andreas Neubauer, director del Centre Carreras contra la Leucèmia de Marburg i vicepresident de la Fundació Josep Carreras a Alemanya, ha dissenyat un estudi científic per provar l'ús d'aquest inhibidor immunològic contra aquesta malaltia viral.

Segons ha informat la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, Neubauer i el seu equip del Centre Carreras contra la Leucèmia, ubicat a l'Hospital Clínic Universitari de Marburg, han provat amb èxit el fàrmac per curar per primera vegada un pacient que patia de síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) després de la infecció de coronavirus SARS-CoV-2.

El cas, que ha estat publicat a la revista científica "Leukemia", ha fet que l'Institut Federal de Medicaments i Dispositius Mèdics d'Alemanya hagi aprovat un assaig clínic en el qual el grup del professor Neubauer investigarà més a fons l'ús del ruxolitinib per tractar el SDRA associat a la Covid-19.

Neubauer, que ensenya hematologia i oncologia a la Universitat de Marburg i és director de la Clínica d'Hematologia, Oncologia i Immunologia de l'Hospital Clínic Universitari de Marburg, dirigeix des del 2009 el Centre Carreras contra la Leucèmia, on treballa amb un enfocament translacional, és a dir, combina la investigació científica amb les cures als pacients.

"Sabíem per les publicacions xineses que l'anomenada tempesta de citoquines caracteritza els pacients amb un curs greu i fins i tot fatal de la malaltia", ha explicat Neubauer.

"Durant una tempesta de citoquines", segons el professor, "el cos s'inunda de substàncies que estimulen el sistema immunològic", una reacció exagerada del sistema de defensa que danya el teixit i facilita la propagació de virus invasor.

Neubauer va pensar que el pacient podria respondre al ruxolitinib, un fàrmac usat inicialment per tractar el càncer que inhibeix els enzims del cos involucrats en les reaccions inflamatòries excessives.

"Vam suggerir als nostres col·legues que tractaven els pacients amb Covid-19 que el fàrmac contra el càncer podria ser capaç de prevenir els efectes potencialment mortals causats pel dany inflamatori en el teixit pulmonar", ha revelat Neubauer.

Van provar el medicament amb un pacient i l'estat general del pacient de la Universitat de Medicina de Marburg va millorar després de rebre ruxolitinib, amb "una ràpida millora en la respiració i la funció cardíaca".

L'equip de Marburg també va administrar el mateix fàrmac a d'altres pacients per controlar un curs greu de la malaltia.

"A la fi la resposta va ser positiva en tots els pacients que van rebre el medicament contra el càncer durant més d'una setmana", ha assegurat Neubauer, que considera que "el temps transcorregut entre l'inici de l'administració de ruxolitinib i la millora de la salut és tan curt que és raonable suposar que el fàrmac va contribuir al curs clínic favorable".

La Fundació Josep Carreras a Alemanya ha proporcionat suport financer per a aquest treball de recerca que ha estat citat també a la revista 'Nature'.