La Fiscalia va remetre ahir un informe al Tribunal Suprem en què assenyala que l'alt tribunal ha de declarar-se competent per revisar la semillibertat dels presos condemnats per l'1-O concedida pel 100.2 del reglament penitenciari, perquè es tracta de decisions que «s'assemblen a la concessió a tots d'un tercer grau encobert».

El ministeri públic va respondre així a la petició realitzada per la sala penal del Suprem, que la setmana passada va sol·licitar al la Fiscalia que es postulés abans d'estudiar el recurs que li va ser remès pel titular de Jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida contra l'aplicació de l'article 100.2 del Règim Penitenciari a l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell, que compleix condemna per sedició, fet que li permet fer sortides de la presó.

Els fiscals conclouen que el conjunt d'aquestes decisions d'aplicació de l'article 100.2 «s'assemblen a la concessió a tots d'un tercer grau encobert, ja que els efectes derivats de l'aplicació d'aquest precepte no són diferents dels que comporta la concessió del tercer grau», que permet que els presos acudeixin només a pernoctar al centre penitenciari de diumenge a dijous. Amb aquesta política penitenciària, insisteixen, «es persegueix la sortida diària excepte per pernocta de tots els penats en la mateixa causa», el que no situaria «en l'òrbita de l'frau de llei».

En aquest sentit, proposen que els presos se sotmetin a programes de reinserció que tendeixin «a inculcar el respecte a la Constitució i a les lleis, com a principi bàsic i inderogable d'un Estat democràtic i de dret».

D'altra banda, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va reconèixer ahir que el Govern no té de moment data fixada en el calendari d'aquest any per presentar una reforma del Codi Penal que s'aprofiti per actualitzar les figures penals de la rebel·lió i la sedició, si bé va defensar la necessitat de revisar aquests delictes recollits en un article que data de segle XIX.

Així responia Campo a preguntes dels periodistes a la roda de premsa posterior a Consell de Ministres, en què va incidir que des de l'Executiu de coalició no s'ha traslladat un compromís sobre un calendari a seguir, tot i que el febrer passat la vicepresidenta primera de Govern, Carmen Calvo, havia situat aquesta reforma per abans d'agost.

Aplicació del 100.2

Precisament ahir una jutge va avalar l'aplicació del 100.2 a l'exvicepresident Oriol Junqueras i als exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, de manera que els nou presos del procés ja tenen l'autorització del jutjat de vigilància penitenciària per realitzar les sortides laborals acordades per la Generalitat.

Els fiscals es fan ressò que «als pocs mesos de la fermesa de la sentència» i «pocs dies després de ser classificats en segon grau, a tots, sense excepció, se'ls ha aplicat el 100.2 per l'Administració penitenciària catalana». I subratllen que «els programes de tractament que emparen inicialment l'adopció d'aquestes mesures són, si més no, cridaners».