Noves transcripcions de la detenció en què va morir l'afroamericà George Floyd a Minneapolis revelen que l'home va clamar en més d'una vintena d'ocasions per la seva vida alertant que no podia respirar a l'agent que el pressionava amb un genoll al seu coll . Fins i tot, en un moment va témer per la seva vida arran de l'actuació dels policies: "Em mataràs, tio".

"Llavors deixa de parlar, deixa de cridar. Parlar fa gastar molt d'oxigen", li va respondre l'agent Derek Chauvin, detingut per la seva presumpta responsabilitat en la mort de Floyd el 25 de maig passat, un incident que va derivar en una gran onada de protestes sense precedents en contra del racisme sistèmic i la violència policial que existeix als Estats Units.

La transcripció, elaborada a partir dels sons captats per les càmeres dels policies, demostraria que Floyd va intentar col·laborar amb els agents, als quals fins i tot va arribar a dir que tenia covid-19 per intentar que s'allunyessin d'ell i va implorar que no li disparessin, al·legant que ja havia estat tirotejat en una ocasió anterior per les forces de seguretat.

També consta en aquestes transcripcions que Floyd, de 46 anys, es va resistir a entrar al cotxe patrulla, esgrimint que tenia claustrofòbia i ansietat.

El document ha estat lliurat davant un tribunal per la defensa de Thomas Lane, un altre dels agents imputats, per intentar exonerar-lo de possibles abusos. Chauvin, l'agent blanc que va posar el genoll sobre el coll de Floyd, està imputat d'homicidi, mentre que tres dels seus companys estan assenyalats com a possibles còmplices.

Thomas Lane, gairebé sense experiència com a agent, va fer saber a Chauvin la seva preocupació davant la possibilitat que Floyd pogués patir algun tipus de xoc. En un altre moment, un dels policies, Alexander Kueng, va recriminar a Floyd el seu comportament "erràtic", però el sospitós va negar haver consumit drogues i va atribuir la seva actitud al fet que estava "espantat".

Durant la vista judicial, els advocats de Lane han mostrat imatges del cotxe de Floyd en què es veurien bitllets falsos de 20 dòlars, suposat origen de l'actuació policial, arran de l'alerta donada per una cafeteria de la zona sobre un presumpte pagament fraudulent, segons 'The Washington Post'. "No he fet res dolent", va dir Floyd en els primers moments de la seva conversa amb els agents.