El líder d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem pel referèndum de l'1-O, va descartar ahir l'opció que els republicans participin en un futur govern tripartit que inclogui el PSC.

En resposta a un qüestionari escrit del programa Tot es mou, de TV3, Junqueras va respondre sobre un pacte de govern amb el PSC: «És impossible. Mai no podrà haver-hi un govern amb un partit que menysprea els ciutadans i els seus drets».

I prossegueix, amb referència a JxCat i el seu pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona: «Nosaltres no farem pactes com sí que s'han fet a altres organismes del país».

Preguntat sobre la possibilitat que en una futura coalició ERC s'aliï amb els comuns, Junqueras va evitar una resposta clara i va dir que caldria preguntar-ho a l'alcaldessa de Barcelona, i persona amb més influència en els comuns, Ada Colau. Junqueras va advertir que qui vulgui compartir govern amb ERC haurà d'acceptar les línies vermelles republicanes, que són «el dret a decidir» i «la independència».

D'altra banda, sobre si reeditarien una aliança amb l'entorn postconvergent després de les futures eleccions catalanes, encara sense data, el líder d'ERC va dir que «les forces independentistes estan obligades a trobar-se» malgrat «tots els matisos de cada força». «Les forces independentistes han de formar front comú», va assenyalar Junqueras, que va afegir que perquè no continuïn els xocs entre ERC i JxCat cal que tots dos entorns «s'asseguin a parlar» i tracin «una estratègia compartida per als propers mesos».

Finalment, sobre la taula de diàleg entre l'executiu autonòmic i la Moncloa, Junqueras va asse-nyalar que «un cop passada l'emergència sanitària, la taula s'ha de convocar de manera imminent». «No ve d'un dia, però s'ha de convocar aquesta segona trobada perquè si no el missatge que quedarà és el del menyspreu del PSOE pel diàleg», explica.