L'abast de l'obligatorietat de la mascareta ha creat desconcert i polèmica, ja que el Govern ha divulgat precisions que no apareixen a les ordres publicades al Diari Oficial (DOGC), que són les que tenen força legal.

Així, l'ordre publicada dijous passat al DOGC amb les signatures dels consellers de Salut i Interior afirmava que les persones de sis anys en endavant «estan obligades a l'ús de mascareta a la via pública, als espais a l'aire lliure i a qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat». Afegia que «es mantenen les exempcions, per raons personals i de la naturalesa de l'activitat, de l'obligatorietat de l'ús de mascareta establertes a l'apartat 2.2.2 de la Resolució SLT/1429».

Aquesta darrera estableix que no cal mascareta si es tenen problemes respiratoris, s'està practicant esport a l'aire lliure «o quan per la pròpia naturalesa de les activitats l'ús de la mascareta resulti incompatible».

I aquí s'acaben les especificacions legals de la nova situació. Precisions com que cal dur la mascareta quan caminis per la platja però te la pots treure per prendre el sol, o que l'has de dur fins a la terrassa del bar però no cal quan t'hi hagis assegut, són interpretacions que el Govern ha inclòs en els seus documents de «preguntes més freqüents» que es poden consultar a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

En aquest document afirma: «A la feina sí que cal, excepte si estàs a l'interior d'un despatx propi d'ús individual, amb la porta tancada». Tanmateix, dijous mateix els presentadors del Telenotícies de TV3, la televisió de la Generalitat, van explicar que apareixien sense mascareta perquè el plató no era un espai públic o d'ús públic sinó privat, tot i ser, òbviament, un centre de treball. I així ho han continuat fent, igual que els presentadors i convidats d'altres programes.

Respecte als dubtes sobre les sancions, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va assegurar ahir que els Mossos d'Esquadra hauran de sancionar totes aquelles persones que no portin mascareta, igual com ho fan quan «algú va a més de 120 km/h o quan algú se salta un stop». En relació amb els dubtes sobre la validesa jurídica de la multa de 100 euros per no dur la mascareta que han plantejat alguns experts, Buch va deixar clar que «si algú té algun inconvenient, s'ha d'adreçar a qui va dictar la norma, que és Madrid».