El conseller director general de Nissan Iberia, Marco Toro, va insistir ahir en un comunicat que la planta a Catalunya «ja no és viable» i que Frank Torres és «el millor i més adequat executiu de la marca» per negociar-ne el tancament.

Segons va afirmar Toro, cal obrir diàleg per «aconseguir la millor solució per a tots». Toro va dir que la decisió de tancar les plantes a la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu ha estat «molt difícil emocionalment» però va afirmar que el «compromís» de la marca amb Espanya es manté «intacte».

Tanmateix, Toro va assegurar que «Nissan no se'n va d'Espanya ni d'Europa», ja que aquest és un dels mercats més importants per a la marca al continent, tot i el tancament de les plantes de Barcelona.

En aquest sentit, va recordar que les operacions comercials de Nissan i la seva xarxa de concessionaris donen feina a més de 4.000 treballadors a Espanya, on té més de 200 punts de venda i els serveis centrals a la capital catalana.

Tot i les paraules de la direcció de l'automobilística, els treballadors de la planta de Barcelona es manifestaran demà pels carrers de Madrid per demanar un futur per a les instal·lacions de la ciutat comtal. Des del sindicat UGT Fica van denunciar que l'estat actual de Nissan a Catalunya es tracta d'una situació «buscada i premeditada» per part de la direcció de la firma, tant des del Japó com des d'Europa.

D'altra banda, el Govern central i la Generalitat van demanar ahir a Nissan que obri nous espais de diàleg amb els treballadors i les administracions més enllà del període de consultes establert perquè es puguin construir escenaris de futur a nivell laboral i industrial. En un comunicat després de la reunió que van mantenir el Govern central, la Generalitat i els quatre sindicats que componen els comitès d'empresa, el ministeri d'Indústria i la conselleria d'Empresa es van comprometre «a seguir treballant amb els sindicats en el futur industrial de la planta de Zona Franca, sigui en el marc de Nissan o de futurs projectes industrials que garanteixin els llocs de treballs directes, així com els indirectes vinculats als proveïdors».