La Generalitat va concedir el tercer grau als nou presos del procés, en acceptar la proposta de les juntes de tractament de les presons catalanes en les quals compleixen condemna perquè passin a aquest règim de semillibertat, l'última decisió de la qual recau en el tribunal sentenciador, si s'escau el Tribunal Suprem. La fiscalia va anunciar fa uns dies que recorreria aquesta decisió.

Segons va informar El Periódico, capçalera del mateix grup que Regió7, l'equip de Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals ha avalat la proposta del 2 de juliol de les juntes de tractament de les presons de dones de Barcelona en relació amb Carme Forcadell; Puig de les Basses, amb Dolors Bassa; i Lledoners, amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Els equips d'aquestes presons van notificar ahir mateix la resolució als dirigents independentistes, que, a partir d'ara, aniran al centre penitenciari a dormir i els caps de setmana podran passar-los a casa seva.

Totes les resolucions, segons l'administració penitenciària, són el resultat d'una anàlisi individualitzada de cada un dels interns. No obstant això, en el conjunt dels casos, el servei de classificació coincideix a subratllar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes, així com la «màxima col·laboració» amb la resta de presos i amb els professionals de les presons i l'absència d'incompliments judicials i expedients disciplinaris.

El servei de classificació també ha tingut en compte, afegeixen les mateixes fonts, que tots els dirigents independentistes presos disposen d'«una xarxa social i familiar favorable» per a la rehabilitació, juntament amb un pronòstic de baix risc de reincidència. És per tot això que, «amb l'objectiu d'afavorir i consolidar l'itinerari de reinserció sociolaboral en l'àmbit privat», les autoritats penitenciàries ha resolt concedir-los el tercer grau.