El telèfon mòbil del president de Parlament, Roger Torrent, va ser espiat per un programa d'espionatge anomenat Pegasus que només poden comprar governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme, segons una investigació publicada pels diaris El País i The Guardian.

Aquest espionatge també va afectar el diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, i l'exdiputada sallentina per la CUP Anna Gabriel, a més de 130 membres de la societat civil catalana.

Segons va recollir El Periódico, un institut de ciberseguretat del Canadà va investigar una intromissió indiscriminada contra 130 representants de la societat civil a través de WhatsApp i va ser llavors quan va descobrir l'atac a Torrent. L'atac a l'iPhone del president del Parlament es va fer a través d'una fallada de seguretat de WhatsApp i a través d'una trucada perduda de vídeo en aquesta aplicació de missatgeria.

El programa espia Pegasus, dissenyat per l'empresa israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i fins i tot activar per control remot la càmera i el micròfon dels telèfons mòbils.

Els investigadors emmarquen la desaparició de missatges de WhatsApp del mòbil de Torrent el 2019 com un senyal que el telèfon podria haver estat manipulat. Tot i que no es pot identificar qui va ordenar l'atac, els investigadors subratllen que el programa Pegasus només ven els seus productes a governs.

Segons fonts d'Interior consultades pel rotatiu, ni el ministeri, ni la policia ni la Guàrdia Civil han tingut tractes amb NSO, ni han contractat cap dels seus serveis. «Les actuacions de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat s'emmarquen sempre en l'escrupolós respecte a la legalitat», assenyalen.

Per la seva banda, Torrent va afirmar que l'espionatge a què va ser sotmès és «impropi d'un Estat democràtic», va anunciar accions legals, i va exigir al Govern espa-nyol que «s'investigui i es depurin responsabilitats».