El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest dimarts que emprendrà "totes les accions polítiques i legals que siguin necessàries" després de transcendir que ha estat víctima d'un cas d'espionatge a través d'un programari instal·lat en el seu mòbil al qual només tenen accés governs i cossos de seguretat. La investigació dels dos mitjans també explica que l'exdiputada sallentina de la CUP Anna Gabriel i Jordi Domingo, membre de l'ANC, també haurien estat espiats amb aquest sistema.

"Arribarem fins al final perquè s'aclareixi tot. Arribarem fins al final perquè s'aclareixi la veritat. Arribarem fins al final perquè s'aclareixi aquest cas", ha expressat en una declaració institucional després de conèixer-se aquesta informació que han avançat 'El País' i 'The Guardian', i ha confirmat Europa Press.

Un atac contra 130 representants de la societat civil

Segons la investigació, un institut de ciberseguretat canadenc va investigar per WhatsApp una intromissió indiscriminada contra 130 representants de la societat civil i va descobrir l'atac a Torrent. La intrusió a l'iphone del president del Parlament es va fer a través d'una errada de seguretat de WhatsApp el 2019 i l'atac va començar amb una trucada perduda de vídeo a través d'aquesta aplicació de missatges.

El programa espia, dissenyat per la companyia israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i, fins i tot, activar per control remot la càmera i el micròfon dels mòbils. Una possibilitat que obre la porta a escoltar el so ambient.

"Es practica l'espionatge contra els adversaris polítics"

Per al president de la cambra catalana aquest cas demostra que a l'Estat espanyol "es practica l'espionatge contra els adversaris polítics" una cosa que, segons el seu criteri, és impropi d'una democràcia, per la qual cosa ha cridat el conjunt dels demòcrates a preocupar-se per això i el Govern espanyol a depurar responsabilitats.

Torrent s'ha preguntat a quanta gent es pot estar espiant actualment de manera "impune" i s'ha dirigit directament al govern espanyol: "Es reivindica com el més progressista de la història i no pot permetre que pràctiques d'aquest tipus quedin impunes", ha afegit.

Pel president del Parlament és una "exigència democràtica" que s'investigui aquest cas i ha preguntat al govern de Pedro Sánchez la seva opinió sobre el fet que s'investigui "per motius polítics" el president d'un parlament democràtic. "Si en tenia constància hauria estat còmplice d'un delicte i si no ho sabia, seria un símptoma molt preocupant de negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals", ha defensat. Davant d'aquesta situació, ha garantit que s'anirà fins al final perquè s'aclareixi tot.

Peticions al Congrés i al Senat

ERC ha presentat avui mateix al Congrés una petició de compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per "donar explicacions en relació amb els presumptes espionatges i intromissions a la intimitat de líders polítics catalans per part d'estructures governamentals".

També JxCat ha registrat al Senat i preveu fer-ho al Congrés una petició de compareixença de Grande-Marlaska per aquest mateix assumpte.

En la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern, Meritxell Budó ha condemnat el cas i ha exigit que "s'investigui i s'arribi fins al final, perquè se sàpiga qui ha fet aquest espionatge".

Per la seva banda, la portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ha afirmat que l'Executiu no té constància que Torrent hagi estat víctima d'un hackeig i l'ha animat a posar el cas en coneixement de l'autoritat judicial perquè s'investigui. Montero ha assenyalat que correspon a l'autoritat judicial investigar si aquest hackeig s'ha produït i en quines circumstàncies, i ha recordat que qualsevol intervenció d'un mòbil a Espanya requereix prèviament d'autorització judicial.

Des del Parlament, el diputat de PSC Ferran Pedret ha expressat la seva "ferma condemna" al presumpte cas d'espionatge a Torrent i ha exigit una investigació per aclarir fets i responsabilitats.

La portaveu del grup de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ha afirmat que si es confirma el cas seria "inacceptable", si bé ha avisat Torrent que, si té proves, on ha de denunciar és davant la Justícia. Roldán ha apuntat que, més que el Govern de Pedro Sánchez, podrien tenir més "interès" a espiar-lo els seus "enemics acèrrims" dins del Govern, en referència a JxCat.

El PPC assegura que el CESICAT té el programa que hauria infectat el mòbil de Torrent

També des del Parlament, el diputat popular Santi Rodríguez ha assegurat que el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), precursor de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, té el programa Pegasus, amb el qual s'hauria infectat el telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent. Rodríguez ha assegurat aquest dimarts a Twitter que l'aplicació, que permet espiar el mòbil de tercers, "es va fer servir" i ha afegit que "les lluites caïnites entre separatistes no tenen límits".