El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el líder d'ERC, Oriol Junqueras; i els exconsellers Raül Romeva i Jordi Turull han sortit a les 6.55 hores del matí d'aquest divendres de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), per primera vegada utilitzant la seva classificació de tercer grau, la semillibertat, amb la qual podran passar tot el cap de setmana a casa.

És el primer cap de setmana en què s'aplica el tercer grau als presos condemnats per sedició en el judici de l'1-O, després que les juntes de tractament de les presons aprovessin el dijous aplicar la modalitat habitual del règim obert, i la resta de líders de l'1-O que estan a la presó sortiran també al llarg d'aquest divendres.

El tercer grau els permetrà passar tres nits a casa, per la qual cosa no tornaran a la presó fins al dilluns, i dormir els altres quatre dies de la setmana a la presó, passant entre 8 i 11 hores al centre penitenciari.

Els presos de Lledoners surten per anar a treballar i passar el cap de setmana a casa

Els presos de Lledoners surten per anar a treballar i passar el cap de setmana a casa

Durant les hores que passin a la presó, podran continuar amb els treballs i voluntariats que han fet fins ara, estant classificats en segon grau i utilitzant l'article 100.2 del Reglament Penitenciari.

La classificació en tercer grau parteix de la proposta de les juntes de tractament de la presó de Dones de Barcelona, Wad-Ras, Lledoners (Barcelona) i Puig dels Basses (Girona), que va avalar el Servei de Classificació de la Conselleria de Justícia.

Una vegada adoptada la mesura, la Fiscalia pot presentar un recurs davant del Jutjat de Vigilància Penitenciària -mantenint-se el tercer grau fins que resolgui-, i en última instància davant el tribunal que els va sentenciar, el Tribunal Suprem.

La primera, Carme Forcadell

La primera a sortir de presó ha estat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que ha abandonat la presó barcelonina de Wad Ras abans de les set del matí, i ha pujat a un cotxe sense fer declaracions.

Posteriorment, han sortit de la presó de Lledoners l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull i Raül Romeva i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Més tard han abandonat aquesta mateixa presó els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, i l'expresident de l'ANC i exdiputat Jordi Sànchez. L'última a sortir, de la presó de Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà), ha estat l'exconsellera Dolors Bassa.

Coincidint amb la seva sortida avui de la presó, Jordi Cuixart ha publicat al seu compte de Twitter un missatge en el qual indica: "el tercer grau no és res". "Seguirem lluitant perquè s'acabi tota la repressió, el retorn dels exiliats i per l'autodeterminació de Catalunya. Visca la República Catalana. Som i serem!", ha conclòs Cuixart.

Per la seva banda, Jordi Turull ha assenyalat, en declaracions a RAC1: "Veurem quant temps dura tot això. Tots saben que la Fiscalia va absolutament a sac, en termes d'escarment i de venjança".

La Fiscalia ha recorregut fins ara tots els permisos i mesures de flexibilització del règim penitenciari dels presos del procés, de manera que és previsible que també ho faci en el cas del tercer grau, en el qual, a diferència de les sortides laborals i de voluntariat del 100.2, serà el Tribunal Suprem el que tingui l'última paraula.

Els centres penitenciaris on estan interns els presos del procés han establert les mesures de control i seguiment necessàries de cadascun dels reclusos, d'acord amb els seus respectius programes de tractament.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha estat rebut amb aplaudiments a la seu d'Òmniu. Des d'allà, ha fet una crida a la "unitat" i a pressionar als polítics perquè "escoltin la veu de la ciutadania" per lluitar per millorar la societat catalana.El líder independentista ha dit que "junts som imparables" i que no hi ha "ningú que ho aturi". El president d'Òmnium ha agraït l'escalf de la societat i ha apuntat que ha estat un "orgull enorme" i una "alegria immensa" haver estat a la presó, i seguir-hi estant, per defensar "la democràcia i la llibertat". Ha reivindicat exercir "drets fonamentals" davant les "lleis injustes".