Després d'un enigmàtic silenci durant l'estat d'alarma, Carles Puigdemont va tornar a la palestra per donar el cop de gràcia definitiu al PDECat. Les dues parts dirimiran aquesta setmana si poden continuar convivint a JxCat o si consumen un divorci accelerat per l'aposta de l'expresident en forma de nou partit, la primera pedra del qual es col·locarà dissabte en una assemblea fundacional. El cert és que la ruptura de Puigdemont amb la marca hereva de CDC ha impulsat les expectatives electorals de JxCat, que en dos mesos ha retallat cinc punts al seu principal adversari i soci del Gover, ERC.

Segons una enquesta sobre les eleccions catalanes del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), ERC guanyaria aquests comicis anunciats des del gener, però encara no convocats pel president, Quim Torra, que amb la seva estratègia de dilació, justificada primer pel coronavirus i ara pels rebrots, està brindant a Puigdemont el temps suficient per poder enfortir JxCat. Des del maig, ERC ha perdut 2,7 punts, gairebé els mateixos que ha crescut la marca que lidera l'expresident, que recuperaria la segona plaça que li havia arrabassat el PSC.

El partit d'Oriol Junqueras obtindria el 22,5% dels vots i 34-35 escons (ara en té 32) i JxCat, el 19,3% dels sufragis i 29-30 diputats (avui en té 34). Esquerra ha retrocedit sis parlamentaris des del sondeig del maig, mentre que els postconvergents han pujat en quatre representants.