Una crema de pneumàtics a la zona de vies ha provocat una avaria a la catenària d'Adif que està afectant la circulació de l'AVE entre Figueres i Girona, segons ha informat Renfe. L'avaria provoca una falta d'alimentació elèctrica a la línia en aquest tram i ha causat danys a la fibra òptica i per tant al sistema de senyalització.

El sabotatge s'ha produït a primera hora del matí i al lloc de la crema han aparegut símbols antimonàrquics, coincidint amb la visita aquest dilluns dels reis a Catalunya, concretament al Monestir de Poblet, en el marc de la seva gira autonòmica.

A mig matí, els trens d'alta velocitat -excepte els internacionals- ja funcionen entre Barcelona i Girona i viceversa, mentre que els viatgers que es troben a Figueres Vilafant són encaminats per carretera fins a Girona o bé al servei convencional, en funció de la millor opció. Fins passades les nou del matí, la incidència ja havia afectat quatre trens i 330 persones.

A mesura que avança la jornada, també s'han vist afectats els trens internacionals entre Barcelona i algunes ciutats franceses. És el cas del tren amb sortida des de Sants a les 10.10 hores. Els 302 viatgers s'han derivat al tren Regional fins a Figueres i des d'allà viatjaran a Perpinyà, des d'on podran continuar el viatge en TGV fins a la seva destinació.

En sentit invers, els 221 usuaris del tren procedent de Marsella i arribada a Barcelona a les 12.34 hores desembarcaran a Figueres Vilafant i des d'allà seran traslladats a l'estació d'ample convencional de la capital de l'Alt Empordà, des d'on continuaran el viatge en tren Regional.

Les incidències arran del sabotatge han començat amb l'inici del servei. El primer tren amb sortida des de Figueres a les 6.30 hores i arribada a Barcelona a les 7.25 hores, una freqüència que justament es va recuperar fa pocs dies després que fos suprimida arran del confinament, ja no ha efectuat la seva sortida.

De moment, no hi ha cap previsió per al restabliment del servei. Mentrestant, Protecció Civil de la Generalitat ha activat la prealerta del pla Ferrocat.

14 trens i uns 2.000 viatgers afectats

Renfe calcula que el sabotatge d'aquest dilluns a primera hora per la visita a la línia d'AVE entre Girona i Figueres acabarà afectant 14 trens -set per sentit- i uns 2.000 viatgers, segons ha informat la companyia. L'acció s'ha dut a terme aquesta matinada en protesta per la visita dels reis a Catalunya i ha consistit en la crema d'objectes a la via, amb afectació a la catenària i a la fibra òptica, motiu pel qual ha quedat malmès el sistema de senyalització. Els tècnics d'Adif continuen a la zona intentant reparar l'avaria i encara no poden donar una previsió per al restabliment del servei. Mentrestant, els trens poden circular entre Barcelona i Girona i viceversa, però no poden continuar cap a l'Alt Empordà.

Per ara, els viatgers des de Figueres o cap a Figueres són encaminats a Regionals o se'ls ofereix un servei per carretera fins a destinació, en funció del cas. Pel que fa als trens internacionals, els que uneixen Paris amb Barcelona, els TGV s'aturen a Perpinyà i els usuaris continuen el seu trajecte cap a Figueres, Girona i Barcelona en bus. Per al servei entre Barcelona i Marsella, els viatgers es desplacen en regional fins a Figueres i d'allà en busos a Perpinyà, on ja podran continuar en TGV.

Segons Renfe, si puntualment és necessari es modificarà alguna d'aquestes operatives. La companyia assegura que treballa per garantir la mobilitat als viatgers per minimitzar els retards i que es manté informats als usuaris.