La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, s'ha acollit al dret a no declarar davant del Tribunal Suprem i s'ha negat a respondre les preguntes del magistrat instructor de la causa, Eduardo de Porres. A la sortida de l'alt tribunal aquest dimecres, Borràs ha afirmat que no declararà fins que hi hagi prova pericial practicada.

"Quan hi hagi aquesta evidència, declararé gustosament i seré jo qui sol·licitarà poder venir", ha dit en una atenció als mitjans. "Jo em veig obligada a defensar la meva innocència quan en realitat qui m'està portant davant d'aquest tribunal ni tan sols ha presentat les evidències factuals que permetin demostrar la meva culpabilitat", ha argumentat. "Col·laboraré sempre amb la justícia però no col·laboraré mai amb la injustícia", ha afirmat. Borràs ha estat dins el Suprem menys d'un quart d'hora.

La portaveu de JxCAT en el Congrés dels Diputats estava citada a declarar aquest dimecres al Tribunal Suprem com a investigada per suposades adjudicacions irregulars a un amic quan dirigia la Institució dels Lletres Catalanes (ILC).

Després de rebre el passat 25 de juny l'autorització del Congrés per seguir endavant amb la causa contra la diputada, el magistrat instructor, Eduardo de Porres, la interrogarà avui en qualitat d'imputada pels presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau a l'administració i falsedat documental.

El Suprem ja la va citar el passat 14 de febrer perquè acudís de manera "voluntària" per informar-lo de les diligències obertes contra ella i per prendre-li declaració, però Borràs va rebutjar comparèixer perquè, segons va assegurar llavors, això "implicaria validar totes les irregularitats que fa més d'un any estic denunciant".

El magistrat instructor creu que hi ha "sòlids indicis" que Borràs va adjudicar "directa o indirectament de manera arbitrària" contractes a Isaïes Herrero, un programador informàtic amic seu i també investigat, entre 2013 i 2017, quan dirigia la ILC.

En tots els expedients, va sostenir De Porres en demanar el suplicatori al Congrés, "va proposar la contractació, va acordar l'adjudicació, va resoldre aprovar la despesa, va certificar l'execució total o parcial del servei", va conformar la factura i va autoritzar el pagament.

Es van adjudicar "un total de 18 contractes menors" per 259.863 euros, indicava l'exposició, que va apuntar al fet que tots dos "van actuar de comú acord per a defraudar" a la ILC mitjançant el "fraccionament il·legal" de contractes, la "falsificació dels pressupostos" i la simulació de la participació de tercers.

La Fiscalia va donar suport a l'obertura de la causa contra Borràs i, en el seu escrit, va reproduir converses intervingudes a Herrero, com una en la qual comenta la seva relació amb Borràs: "Home clar, però jo amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, jo facturo uns trapis per allà".