Cinc estudiants de la demarcació de Barcelona han empatat amb un 9,9 en la nota més alta de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'enguany. Són dues noies i tres nois, alumnes de l'INS Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet, de l'INS Antoni Pous de Manlleu, del Col·legi Sant Josep de Sant Sadurní d'Anoia, de l'INS Front Marítim de Barcelona i de l'INS Arnau Cadell de Sant Cugat del Vallès.

La qualificació més alta a Girona ha estat un 9,8, també amb empat entre 4 estudiants. A Lleida i Tarragona la nota més alta ha estat un 9,7, compartida per quatre alumnes en cada territori. Del total de 39.110 estudiant que es van examinar a principis de mes, el 94,48% ha aprovat, dos punts percentuals menys que el 2019, quan va ser el 96,60%.

Els dies 7,8, 9 i 10 de juliol un total de 39.110 estudiants es van presentar a les proves d'accés a la universitat (PAU), marcades enguany per l'afectació derivada per la situació d'emergència a causa de la COVID-19. D'aquests, 30.838 han superat la PAU, el 94,48% del total (96,60% el 2019).

Del total de presentats, 32.641 es van examinar de la fase general i 6.469 només de la fase específica. La nota mitjana global de les PAU (fase general) ha estat de 6,616 (6,615 el 2019).

Dels estudiants que enguany han cursat segon de batxillerat, un total de 30.103 (95,18%) són aptes per accedir el curs que ve a la universitat. La nota mitjana de PAU (fase general) d'aquests estudiants és de 6,633. La nota mitjana de l'expedient de batxillerat ha estat de 7,53, i la nota mitjana d'accés a la universitat, que es calcula en base al 60% corresponent a l'expedient de batxillerat i el 40% restant a la nota de la fase general de les PAU, ha estat de 7,171.

Dels 6.469 estudiants que només s'han examinat de la fase específica, 2.715 aprovats procedeixen de batxillerat i 2.604 de cicles formatius de grau superior (CFGS). En aquests dos col·lectius d'alumnes es consideren aprovats si han superat amb una nota igual o superior a 5, alguna de les matèries a les quals s'han presentat. El percentatge d'aprovats ha estat del 89,63% en el cas d'alumnes de batxillerat i del 75,70% en el cas d'alumnes de cicles formatius de grau superior (CFGS).

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, ha destacat que "aquests resultats avalen, un any més, que les PAU continuen sent un mecanisme útil i eficaç per ordenar l'admissió a la universitat respectant principis d'igualtat, mèrit i capacitat. En la conjuntura de la convocatòria 2020 mostren també l'estabilitat del sistema, que ha donat resposta satisfactòria, mitjançant mesures acadèmiques adequades com la flexibilitat en l'opcionalitat dels exàmens, a una situació complexa per a l'estudiant i professorat."

En aquest sentit, Baulenas ha afegit que "el fet que la nota mitjana de la PAU 2020 sigui gairebé exacta a la de l'any passat confirma que la flexibilitat en l'opcionalitat introduïda enguany ha donat resposta als objectius establerts: mantenir el rigor de les proves sense perjudicar els estudiants afectats per la situació derivada de la COVID-19".

Pel que fa al percentatge d'aprovats, Baulenas també ha subratllat que "no hi hagut una disminució significativa del percentatge d'aprovats i, en tot cas, era esperable tenint en compte que 5.000 estudiants més es presentaven a les proves. En nombre absoluts sí tenim més aprovats que mai amb un augment de 2.600 estudiants i una xifra rècord que supera per primera vegada els 30.000".

Notes més altes

En aquesta convocatòria la nota PAU més alta és d'un 9,90. Aquesta qualificació ha estat compartida per cinc estudiants, dues noies i tres nois. Són alumnes de l'INS Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet), de l'INS Antoni Pous i Argila (Manlleu), del Col·legi Sant Josep (Sant Sadurní d'Anoia), de l'INS Front Marítim (Barcelona) i de l'INS Arnau Cadell (Sant Cugat del Vallès). Dos d'ells s'han examinat a la Universitat de Barcelona, una a la Universitat Autònoma de Barcelona, un a la Universitat Politècnica de Catalunya i un a la Universitat Pompeu Fabra.

La qualificació més alta obtinguda entre els examinats a la Universitat de Girona ha estat d'un 9,80 que comparteixen quatre alumnes: una de Sant Feliu de Guíxols (INS Sant Feliu de Guíxols), dues germanes de Santa Coloma de Farners (INS Santa Coloma de Farners) i una altra de Girona (INS Jaume Vicens Vives).

A les seus pertanyents a la Universitat de Lleida i a la Universitat Rovira i Virgili, la qualificació més alta ha estat un 9,70 també ha estat compartida per quatre alumnes en cada universitat. A la Universitat de Lleida es tracta de tres noies i un noi, tres d'ells de Lleida, alumnes de l' INS Samuel Gili i Gaya, i una noia de Linyola, alumna de La Salle-Mollerussa. A la Universitat Rovira i Virgili són dues noies, de Tarragona (La Salle-Tarragona) i Torredembarra (INS Torredembarra), i dos nois, de Reus (INS.Lluís Domènech i Montaner) i Tarragona (INS Pons d'Icart).

Enguany hi ha 1.028 alumnes, 608 noies i 420 nois, que rebran la distinció que atorga el Govern de la Generalitat als estudiants amb una nota igual o superior a 9 en la fase general de la PAU. Els distingits rebran el diploma corresponent de la Generalitat.

Els estudiants poden consultar el resultat de les proves a través d'aquest enllaç. En el moment de la consulta dels resultats ja es pot descarregar el document personal acreditatiu de les qualificacions dotat amb un codi segur de verificació. Aquest document és necessari per formalitzar la matrícula universitària, un cop s'hagi fet l'assignació de places. En el Portal d'Accés a la Universitat es pot formalitzar la preinscripció universitària fins demà dimecres 29 de juliol.

Resultats de la PAP per accedir als estudis d'educació

Un total de 2.569 estudiants (567 homes i 2002 dones) han superat la prova d'aptitud personal (PAP) per accedir als estudis d'educació infantil i primària, un 3,65% més que en la convocatòria de 2019. Pel que fa al percentatge apte/presentat, ha estat del 74,02% en el cas dels alumnes homes i del 60,76% en el cas de les dones.

En opinió del secretari general del CIC, els resultats de les PAP, així com els de la PAU i l'increment de nombre de distincions, i a falta de saber els resultats dels majors de 25 i 45 anys, permet fer una valoració "molt satisfactòria, tant per com es van desenvolupar les proves com pels resultats finals obtinguts on els estudiants han tornat a demostrar el seu compromís i esforç a l'hora de preparar l'accés a la universitat fins i tot en les circumstàncies més atípiques i excepcionals".

Les universitats i el Govern van introduir la PAP en el marc del Programa de millora i innovació en al formació de mestres (MIF) per garantir l'atracció de l'estudiantat més ben preparat als graus en Educació. Haver accedit als graus en Educació infantil i primària o al màster de professorat mitjançant una prova d'aptitud personal (PAP) computa com a mèrit a la borsa de docents interins dels centres públics de Catalunya, posant més valor la seva realització.

La prova d'aptitud personal (PAP) per accedir als graus en Educació infantil i primària consta de dos exàmens, un de competència comunicativa i raonament crític, i un altre de competència logicomatemàtica. La PAP es considera superada amb la qualificació d'APTE, que s'obté quan la mitjana aritmètica d'ambdós exàmens és igual o superior a cinc punts sobre deu. Per poder fer mitjana, cal que cadascun dels exàmens tingui una qualificació igual o superior a quatre. Un cop superada, la PAP té validesa indefinida.