El Senat italià va permetre ahir l'obertura d'un judici contra el líder ultradretà Matteo Salvini per bloquejar al mar el vaixell de l'ONG Open Arms amb immigrants a bord fa un any, quan era ministre de l'Interior.

La decisió de la Cambra Alta va tenir els vots dels partits en el Govern: l'antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S) i els progressistes Partit Demòcrata (PD), Lliures i Iguals (Leu) i Itàlia Visqui (IV), aquesta última decisiva, entre altres.

En concret, van votar a favor d'enjudiciar-lo 149 senadors, mentre que 141 ho van fer en contra i va haver-hi una abstenció.

«Estic orgullós d'haver defensat Itàlia: ho tornaria a fer i ho tornaré a fer, també perquè només en aquest mes de juliol els desembarcaments són sis vegades els del mateix període de l'any anterior, amb la Lliga en el Govern. Segueixo endavant, amb el cap ben alt i amb la consciència neta», va declarar Salvini en una nota. «No tinc por, no em deixaré intimidar i no em silenciaran: recordo a tots els parlamentaris que, tard o d'hora, el judici dels votants arribarà», va afegir.

Per part seva, Open Arms, l'ONG amb seu a Badalona, va celebrar la decisió i va dir que el vot assumeix un valor universal perquè s'ha rebutjat «una visió del món i de la política» que ha preferit «l'omissió del socors i el rebuig per poder al rescat».

L'agost del 2019 el llavors ministre va bloquejar durant 20 dies la nau d'Open Arms amb uns 150 immigrants salvats al mar, en el marc de la seva política de ports tancats. El Tribunal de Ministres de Palerm demana enjudiciar-lo per segrest de persones.

La votació del Senat no implica el seu enjudiciament directe sinó que això dependrà d'una audiència preliminar en el Tribunal de Palerm en la qual s'haurà de decidir si s'envia a judici el líder de la Lliga o si, per contra, s'arxiva la causa.

Salvini va impulsar una fèrria política de ports tancats a les naus de les organitzacions humanitàries del Mediterrani central quan era ministre de l'Interior, un càr-rec que va perdre el setembre de l'any passat en dinamitar la seva coalició amb el Cinc Estrelles.

El vaixell d'Open Arms havia rescatat prop de 150 immigrants en aigües del Mediterrani en diverses operacions en els primers dies d'agost del 2019 i esperava un port europeu per al seu desembarcament. Salvini es va negar des del primer moment a oferir un port i Open Arms, per part seva, va rebutjar l'oferta de les autoritats espanyoles d'acudir als ports d'Algesires i Maó.