ERC guanyaria les eleccions catalanes amb 33-34 diputats i en segon lloc, per un parlamentari de diferència, quedaria una JxCat que recupera terreny (32-33), segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

En un context preelectoral i en ple procés congressual per dotar JxCat d'estructura de partit, Esquerra (33-34) es mantindria al capdavant, amb una lleu pèrdua de suports respecte a sondejos anteriors però encara amb millors resultats que el 2017, quan va obtenir 32 electes, i JxCat seria la segona força amb 32-33 diputats, davant els 34 de l'actualitat, sense aconseguir entre les dues formacions la majoria absoluta, tot i que es quedarien a prop.

El PSC, en tercera posició, seria la força que més creixeria, de 17 a 24 diputats, i Ciutadans la que més perdria, de 36 a 19, mentre que el PPC pujaria de 4 a 6-7 representants.

Els comuns pujarien dels 8 actuals a 9-10 escons i la CUP també incrementaria de 4 fins a 6-7 representants, mentre que Vox entraria al Parlament amb 3-5 escons.

Pel que fa a unes hipotètiques eleccions generals, les variacions són mínimes: ERC es mantindria al capdavant amb els mateixos 13 escons, el PSC retindria els 12 i JxCat repetiria resultats amb 8 representants.

La resta de formacions obtindrien pràcticament els mateixos resultats que les últimes generals: En Comú Podem 7, PP 2-3, CUP 2, Vox 2 i Ciutadans 1-2.

Preocupa la sanitat

D'altra banda, la sanitat ha passat a ser la principal preocupació dels catalans, per sobre de les relacions entre Catalunya i l'Estat, segons el CEO.

Si en el baròmetre de febrer la sanitat era la principal preocupació per al 14,8% dels enquestats, en aquest estudi ha ascendit fins al 40,9%, situant-se al capdavant de la llista.

En segona posició hi ha la insatisfacció amb la política (29,8%), seguida de prop de les relacions entre Catalunya i l'Estat (29%) i l'atur i precarietat laboral (25,3%).

Finalment, el CEO també revela que el no a la independència de Catalunya es dispara fins al 50,5%. De fet, és el màxim històric dels contraris a la independència des que el CEO ho pregunta, el desembre del 2014. Respecte al febrer passat, el no ha pujat en 3,4 punts.

En canvi, els favorables que Catalunya sigui un estat independent cauen fins al 42%, gairebé tres punts menys que el darrer baròmetre. En canvi, es manté estable el percentatge d'enquestats favorables a un referèndum. El 78,3 hi està molt o bastant d'acord. I només el 15,8% es declara molt o bastant en desacord.

D'altra banda, el 60,9% creu que Catalunya ha assolit un nivell «insuficient» d'autonomia, el 27,4% considera que aquest nivell és «suficient» i el 5,3% hi veu «massa autonomia».