El portaveu d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés, Gabriel Rufián, assumeix que el seu partit ja no és «tan imprescindible» per al Govern de PSOE i Unides Podem després de la «activació» de Ciutadans com «actor polític» arran de l'estat d'alarma derivat del coronavirus i va cridar a reflexionar sobre quin ha de ser ara la seva estratègia.

En una entrevista amb Europa Press, Rufián va assenyalar que d'aquesta pandèmia se surt amb «molt males notícies» i una d'elles és el protagonisme adquirit per la formació taronja, el qual, tot i ser, al seu parer, un partit «en absoluta desintegració» com es veurà en les eleccions a Catalunya, ha sabut jugar «l'última bala que li quedava» en la negociació per a l'aprovació de les últimes pròrrogues de l'estat d'alarma, els vots van ser clau perquè sortissin endavant.

I és precisament aquesta «activació» de Ciutadans com «actor» en el tauler polític ha comportat que els 13 diputats d'ERC, segons Rufián, deixin de ser «tan imprescindibles» per al Govern com ho van ser des de la investidura de Pere Sánchez.

«Això ens ha de fer reflexionar i fer replantejar la nostra estratègia a l'hora de negociar o interlocutar amb qui sigui», va dir.

Rufià va avisar del com de «nociu» que és per a l'esquerra espanyola acostar-se a Cs, encara que entén que a el Govern li pugui resultar «més senzill» negociar amb ells que amb ERC les «contrapartides» que comportaran els 140.000 milions d'euros que Espanya rebrà de el fons de recuperació europeu, és a dir, les «retallades» i uns pressupostos «restrictius». Sobretot, va subratllar, si el pla de reformes que es vaig enviar a Brussel·les l'ha d'aprovar «gent com Merkel, Macron o Rutte».

«L'executiu ha de triar»

En tot cas, Rufián ja avisa l'executiu que ha de triar entre els 10 vots d'aquesta «dreta» que capitaneja Inés Arrimadas, que es fa «fotos a Colón amb Vox i el PP", que vol «carregar-se» la taula de diàleg amb Catalunya i que vol aprovar el contracte únic i implantar una fiscalitat «injusta», o bé els 13 de l'esquerra independentista catalana, que aposta pel «diàleg» i per polítiques socials que ajudin a sortir als ciutadans del «forat» provocat per la crisi del coronavirus.

En funció del que triï, el Govern serà «una cosa o una altra», va dir Rufián, rebutjant així del tot que ERC vagi a participar d'uns pressupostos en els quals estigui Ciutadans, un partit «reaccionari» i «incompatible» amb els seus postulats i també, en la seva opinió, amb els de l'esquerra. «L'Ingrés Mínim Vital, amb Ciutadans en l'equació, pot arribar a durar poc», ha posat com a exemple.