El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat que la crisi del coronavirus "no té final a la vista" i que els efectes de la pandèmia que la població global porta sofrint des de fa mesos trigaran "dècades" a desaparèixer.

"La pandèmia és una crisi de salut que passa una vegada en un segle, els efectes del qual se sentiran en les pròximes dècades", ha manifestat el director general durant el principi de la reunió aquest passat divendres del comitè sobre el Reglament Sanitari Internacional, les conclusions del qual ha publicat aquest dissabte l'agència sanitària de l'ONU.

Després d'una discussió i revisió completa de les proves, el Comitè "va acordar per unanimitat" que el brot encara constitueix una 'emergència de salut pública d'interès internacional' (o PHEIC per les seves sigles en anglès).

"Molts països que creien que havien passat el pitjor ara estan presentant nous brots. Alguns que es van veure menys afectats en les primeres setmanes ara estan veient un nombre creixent de casos i morts", ha recordat el doctor.

La pandèmia de coronavirus ha superat ja els 17,6 milions de persones contagiades, incloses prop de 680.000 víctimes mortals, en 188 països de tot el món, sent els Estats Units, el Brasil i l'Índia els més afectats, segons el balanç proporcionat per la Universitat Johns Hopkins.

Aquest 1 d'agost, el saldo global de la COVID-19 és de 17.600.740 persones contagiades, incloses 679.600 mortes, enfront dels 17,3 milions de positius i 673.000 defuncions del divendres.

Estats Units es manté com el país més castigat pel virus, amb 4.562.171 casos i 153.314 morts, seguit del Brasil, amb 2.662.485 infectats i 92.475 defuncions, i de l'Índia, que compta 1.695.988 contagis i 36.511 morts.

Per tot això, el comitè ha recomanat a l'OMS que "continuï mobilitzant organitzacions i socis multilaterals" regionals i globals per a la preparació i resposta de la COVID-19" i que faci costat als Estats membres en el manteniment dels serveis de salut, al mateix temps que accelera la recerca i l'accés a diagnòstics, teràpies i possibles bovines".