Les costes espanyoles van rebre al llarg de la jornada d'ahir un total de 114 persones migrades que van arribar a bord de pasteres. D'aquest centenar, 57 van arribar a les costes andaluses per la frontera sud, 26 a Múrcia i 31 a l'illa de Lanzarote.

A Màlaga, pels volts de les 2:50 hores de dissabte, set homes van ser traslladats al port per a ser atesos pels Equips de Resposta Immediata en Emergència (ERIE) de Creu Roja després que fossin interceptats per una autoritat. D'altra banda, a Almeria, la Guàrdia Civil va traslladar al port a 20 homes adults durant la tarda d'ahir. A les 4:15 hores van arribar al port d'Almeria 13 homes i tres dones. Mentre que a les 10:45 hores, un home va ser atès al port de Crinavis d'Algesires i, finalment, 13 homes més també van ser traslladats al port d'Almeria sobre les 11:30 hores. A Múrcia, la primera pastera, amb onze persones, va arribar al municipi de Runams; la segona, amb vuit persones (entre ells dues dones i dos menors) va arribar al sud de la Muntanya de les Cendres, i l'última, al sud de Cap de Pals amb set persones més. Així mateix, a Lanzarote, Salvament Marítim va rescatar a una pastera amb 31 migrants a bord al nord-est de l'illa, tots en aparent bon estat de salut, segons va informar Creu Roja.

Protocol Covid-19

Quan una pastera arriba a les costes espanyoles, Creu Roja és l'encarregada de realitzar una primera revisió mèdica a totes les persones rescatades. Les línies d'actuació establertes pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, basades en el protocol elaborat per Sanitat Exterior, exigeixen que les persones que refereixin símptomes compatibles amb la Covid-19 siguin sotmeses a un test diagnòstic en el moment de la seva arribada. Les comunitats autònomes amb competència sanitària també tenen la possibilitat de realitzar proves a tots els immigrants irregulars.