Les proves clíniques de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada pel Centre Nacional d'Investigacions Epidemiològiques i Microbiologia Gamalei de Rússia han conclòs i comença l'etapa de registre, segons va informar ahir el ministre rus de Sanitat, Mikhaïl Murashko. Cal apuntar que la vacuna russa no consta a les llistes de vacunes en desenvolupament de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

«La vacuna contra el nou coronavirus desenvolupada pel centre Gamalei va concloure les proves clíniques i ara es preparen els documents per al seu registre», va dir Murashko, citat per TASS.

Segons va informar ahir El Periódico , el titular de Sanitat va assegurar que els metges i els docents seran els primers a rebre aquesta vacuna, i està previst que a partir del 10 d'agost sigui enviada a les regions russes. «Tenim previst que la campanya de vacunació més àmplia, que se sumarà de mica en mica al nou sistema d'atenció, comenci l'octubre», va explicar.

El ministre va afegir que la segona vacuna russa, desenvolupada pel centre vector, es troba actualment en el procés de proves clíniques i va afirmar que el ministeri de Sanitat espera «en el pròxim mes i mig o dos mesos» rebre dues sol·licituds de permís per la realització de proves clíniques de noves vacunes.

L'anunci de la vacuna russa arribava hores després que el màxim responsable nord-americà en malalties infeccioses, Anthony Fauci, manifestés la seva preocupació sobre la seguretat de les vacunes contra el Covid-19 que s'estan desenvolupant a la Xina i Rússia. «Espero que els xinesos i els russos realment estiguin provant la vacuna abans d'administrar-la a algú», va avisar Fauci.

Els nord-americans ja han posat en marxa la maquinària per adquirir milions de dosis de vacunes. De moment, el Govern de Trump pagarà 1.950 milions de dòlars (gairebé 1.712 milions d'euros) pel projecte de vacuna que està sent desenvolupat pel laboratori nord-americà Pfizer i Biontech d'Alemanya i que li permetrà accedir a 100 milions de dosis de la vacuna.

Per la seva banda, Rússia registra una discreta millora de la situació de la pandèmia. Des del 20 de juliol passat la xifra de nous contagis es manté per sota dels 6.000 i aquest dissabte només es van reportar 95 morts, 66 menys que el dia anterior.