Almenys 135 persones han mort i més de 5.000 han resultat ferides a causa de les explosions registrades el dimarts en el port de la capital de Líban, segons ha confirmat el ministre de Sanitat, Hamad Hasán, qui ha ressaltat que desenes segueixen encara desaparegudes, segons han recollit els mitjans libanesos.

Entre les víctimes de les explosions hi ha ciutadans estrangers, tal com han anat confirmant alguns governs. Filipines, per exemple, ha indicat que dos dels seus nacionals han mort i altres onze estan desapareguts, mentre que Egipte ha confirmat la mort de dues dels seus ciutadans.

Sense causa confirmada

Les causes de les explosions encara es desconeixen, si bé els mitjans locals han informat que es van produir en una zona on hi ha magatzems amb explosius. En aquests moments, la principal hipòtesi és que les 2.750 tones de nitrat d'amoni acumulades en un d'ells van esclatar per les precàries condicions de seguretat en el lloc.

El director de Seguretat Nacional, Abbas Ibrahim, ha explicat que en el port es guarden els explosius confiscats per les autoritats portuàries de Beirut des de fa anys, encara que ha insistit a esperar a les conclusions de la recerca abans d'avançar causes.

Referent a això, el governador de Beirut, Maruán Abud, ha revelat aquest dimecres a MTV que hi havia un informe de 2014 que alertava sobre la possibilitat que es produís un accident d'aquest tipus en el port.

Els vídeos que circulen a les xarxes socials mostren una explosió i una gran columna de fum, prèvia a una segona deflagració de major potència. Segons el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, entre els ferits hi ha cinc persones de nacionalitat espanyola. En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio',ha dit que no es tem per la vida de cap d'elles. També ha afegit que està pendent d'una comunicació del Ministeri d'Exteriors per saber si entre aquests cinc ciutadans espanyols n'hi ha algun de català. El conseller ha assegurat que a la zona hi viuen "molts cooperants" catalans i que tenen constància que "estan bé".

Més de 300.000 persones sense casa

Tant el port com els barris pròxims han quedat devastats. Les imatges publicades per la premsa libanesa mostren un enorme forat en el lloc de les explosions, mentre que els edificis limítrofs han quedats destrossats. El Palau de Baabda, seu de la Presidència, també ha sofert danys.

El governador de Beirut ha compat que més de 300.000 persones s'han quedat sense llar a causa de les explosions. Segons ell, les autoritats treballen per a proporcionar-los aigua, menjar i refugi. A més, ha valorat els danys materials entre 3.000 i 5.000 milions de dòlars, "potser més".

Les forces de seguretat han hagut d'acordonar la 'zona zero' per a evitar que les famílies s'acostin a buscar despareguts, que els residents tornin a les seves cases i per a impedir saquejos. Aoun ha visitat aquest dimecres al lloc per a constatar els danys de primera mà.

El ministre de Sanitat, Hamad Hassan, va explicar que les explosions van provocar «un molt alt nombre» de víctimes i va ordenar a tots els hospitals que atenguessin els ferits per l'incident.

Per la seva banda, el governador de Beirut, Maruan Abud, va explicar que les autoritats van perdre el contacte amb diversos bombers que s'havien desplaçat a el lloc després de la primera explosió, segons la cadena libanesa LBC.

18

Explota un magatzem ple d'explosius al port de Beirut

Petició d'ajuda

Les autoritats han demanat ajuda internacional i els primers enviaments han començat a arribar. Qatar i Kuwait han anunciat l'enviament d'inputs mèdics, mentre que Egipte i Jordània s'han mostrat disposats a ajudar. l'Iran, ha dit el seu ministre d'Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, "està totalment preparat per a lliurar ajuda de qualsevol forma necessària".

Fora d'Orient Pròxim, Rússia enviarà cinc avions amb personal sanitari, socorristes i un hospital de campanya i el president francès, Emmanuel Macron, ha avançat que especialistes en protecció civil i "tones de material mèdic" arribaran a Beirut "el més aviat possible". Altres països europeus, com Alemanya, Bèlgica, Països Baixos i República Txeca, també portaran ajuda a Líban.

La corresponsal de TV3 al Líban, Txell Feixas, va compartir a les seves xarxes socials l'estat en què ha quedat la redacció de la cadena catalana pública a Beirut.