El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir l'abdicació del rei Felip VI i va acusar el president del Govern, Pedro Sánchez, de ser «còmplice» de la «fugida» del rei Joan Carles, i va sol·licitat un ple extraordinari del Parlament per abordar aquesta «crisi».

Després de la reunió setmanal del Govern, l'última abans de l'aturada estiuenca -la propera està previst que se celebri el 27 d'agost-, Torra va referir-se al fet que el rei emèrit anunciés ahir la seva «meditada decisió» de traslladar-se a viure fora d'Espanya davant la repercussió pública de «certs esdeveniments passats» de la seva vida privada, segons que va informar un comunicat de la Zarzuela.

Torra va qualificar el rei emèrit de «pròfug de la justícia» i va urgir el Govern de Pedro Sánchez a donar explicacions sobre si «ha encobert la sortida d'un presumpte corrupte a l'exterior», cosa que «comprometria molt seriosament la democràcia espanyola». Segons Torra, es tracta «d'un cas que hauria d'avergonyir qualsevol demòcrata» i que «posa en dubte el compromís del Govern espanyol, i ja no diguem de Felip VI, en la lluita contra la corrupció i la rendició de comptes».

«El règim borbònic restablert el 1978 està en fallida», va afirmar el president, que va assegurar que estarà «sempre a la banda dels republicans espanyols», tot i que com a independentista el seu projecte «és el de la república catalana independent».

Torra va exigir responsabilitats al Govern espanyol per haver «permès, facilitat i aplaudit» la fugida d'una persona «plena de privilegis».