La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, va afirmar ahir que el rei Joan Carles «no fuig de res, perquè no està immers en cap causa», mentre es mantenia l'enigma sobre el seu parador després de l'anunci de la seva sortida del país aquest dilluns.

Calvo va aclarir que la marxa del rei emèrit «no significa que no estigui a disposició» de la justícia, després de les crítiques d'Unides Podem sobre la «fugida indigna» del pare de Felip VI. «El rei emèrit no fuig de res perquè no està immers en cap causa», va subratllar la vicepresidenta des d'Oviedo, on va insistir que la sortida del país «no significa cap canvi en la Prefectura de l'Estat», ni en la tasca «impecable» de Felip VI.

Des de les files del Govern, també es va pronunciar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, d'Unides Podem, per a qui la marxa de l'anterior cap de l'Estat dona «una mol mala imatge» per al país. «Avui la societat espanyola, en el segle XXI, vol exemplaritat, vol comportaments nets, vol institucions que estiguin en nivells hiperexigents, i em sembla que aquest ha de ser també el comportament que regeixi l'actuació de la casa reial», va manifestar Díaz en un acte a Las Palmas de Gran Canaria.

Davant la gravetat del cas, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar que Joan Carles I retorni «tots els diners obtinguts de manera il·lícita» i que deixi de posseir el títol de rei en considerar que «no el mereix». Colau va exigir a més explicacions a Felip VI en declaracions a la Cadena SER: «No pot ser que no sàpiga res de totes aquestes activitats que s'han produït en els últims anys, en algunes de les quals consta fins i tot com a beneficiari».

El president del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va insistir en la seva petició que se celebri un referèndum sobre monarquia o república abans que acabi l'actual dècada, encara que el PSC va replicar que no és una cosa prioritària i que els esforços han de centrar-se en combatre la pandèmia i la crisi.

En paral·lel a la discussió política, el Tribunal Suprem ha rebutjat la petició d'Òmnium Cultural de prendre mesures cautelars contra el rei emèrit en no tenir la condició d'investigat, ja que la Fiscalia encara no ha determinat si va poder tenir alguna responsabilitat penal pel presumpte cobrament de comissions en la construcció de l'AVE a la Meca. Òmnium pretenia que s'activés la «cerca internacional» del rei Joan Carles perquè fos citat a declarar de manera immediata.

La casa reial va mantenir ahir silenci sobre el parador del pare de Felip VI després de la seva sortida del país. Davant la hipòtesi que estigui en el complex turístic de luxe Casa de Camp, a La Romana (República Dominicana), el seu propietari i amic íntim de Joan Carles I, l'empresari d'origen cubà José Fanjul, va reconèixer «no tenir coneixement dels seus plans» malgrat haver parlat amb ell aquests últims dies.