El ministre d'Economia del Líban, Raoul Nehme, va avisar ahir que el país no pot fer front sol a la catàstrofe provocada per les explosions al port de Beirut de dimarts passat. «La capacitat financera de l'Estat és molt limitada, igual que la del Banc Central i la dels altres bancs. No estem nedant en dòlars», va assenyalar Nehme. L'única sortida, va afegir, passa per treballar amb el Fons Monetari Internacional (FMI). Abans de la tragèdia, el Líban ja es trobava a prop del col·lapse econòmic, amb la meitat de la seva població per sota el llindar de la pobresa i amb un deute del 170% del seu PIB.

Per part seva, l'FMI està explorant «totes les vies possibles» per oferir ajuda financera al Líban, segons va assegurar la seva directora gerent, Kristalina Georgieva, que va assenyalar que després de les explosions a Beirut és el moment de la «unitat nacional». «Després de la terrible tragèdia del Líban, és el moment de la unitat nacional: per superar el desastre però també per superar la profunda crisi econòmica i social que el país continua vivint. També és el moment que la comunitat internacional i els amics del Líban ajudin el país en aquesta situació de necessitat urgent», va assenyalar Georgieva.

Mentrestant, a Beirut continua la recerca del més d'un centenar de desapareguts. Les operacions de rescat avancen a un ritme lent, en espera que vagin arribant els socorristes enviats per diferents països com a part de l'ajuda internacional destinada a la capital libanesa. Segons el balanç actualitzat ahir pel ministre de Sanitat, Hamad Hassan, ja són 137 els morts per les explosions i més de 5.000 els ferits.

En aquest context, el ministre de Sanitat va expressar la seva por que les infeccions de covid-19 es disparin al país, que ja ha comptabilitzat 5.417 persones contagiades i 68 mortes.

D'altra banda, l'organització de drets humans Human Rights Watch (HRW) va demanar una investigació independent amb experts internacionals sobre l'explosió. «Donats els repetits fracassos de les autoritats libaneses per investigar errors seriosos del Govern i la manca de confiança de la població en les institucions, s'hauria de garantir una investigació independent amb experts internacionals», va assenyalar l'organització en un comunicat.

«El nivell de devastació a Beirut és incomprensible, i les autoritats responsables haurien de respondre», va explicar la investigadora per al Líban de l'organització Aya Majzoub. L'organització va explicar que la investigació hauria de determinar les causes i responsabilitats per l'explosió i recomanar mesures per assegurar que una cosa així no torni a passar.