Des que ha començat l'estiu, cada dilluns un grup de voluntaris de Vilada recull les deixalles que centenars de banyistes han deixat a l'entorn del pantà de la Baells. Cada setmana omplen, de mitjana, més de 15 sacs industrials. «És com un gran abocador a l'aire lliure», lamenta el seu alcalde, Quim Espelt, i afegeix que «la situació és insostenible» per a un municipi com Vilada, de poc més de 400 habitants. La situació s'ha agreujat aquest any arran de la prohibició del bany a altres zones com la riera de Merlès i a les restriccions de les piscines municipals per culpa de la covid-19. Els alcaldes reclamen que s'aprovi definitivament el pla d'usos de la Baells i que l'ACA hi posi vigilància.

Problemes de mobilitat i seguretat viària, abandonament de deixalles i alt risc d'incendi. Són només algunes de les conseqüències que, segons Espelt, genera la massificació de banyistes a l'entorn del pantà. «En una zona molt reduïda s'hi poden concentrar tranquil·lament entre 200 i 300 cotxes», assegura.

El problema s'estén a l'entorn de tot el pantà. A Cercs, on la Baells arriba a peu de poble, el cap de setmana s'hi poden concentrar més de 300 persones, tanta gent com viu al nucli.

Més suport d'altes institucions

Per tot plegat, i tenint en compte les limitacions dels ajuntaments, els alcaldes reclamen una regulació per controlar l'accés dels ba-nyistes al pantà. En aquest sentit, demanen que s'aprovi definitivament el pla d'usos de la Baells, i que l'Agència Catalana de l'Aigua posi vigilància a la zona per tal de garantir-ne la seguretat. «Nosaltres estem disposats a posar-hi recursos econòmics, però si no tenim ajut i suport d'institucions més grans, se'ns escapa de les mans», assegura Espelt.

D'altra banda, l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, reclama accions conjuntes en l'àmbit comarca. «Si traiem la gent de Cercs, aniran a Bagà, i l'únic que farem és generar més problemes a aquest altre municipi. Per tant, cal treballar conjuntament i buscar una solució de comarca», assegura.