Els nens i joves d'entre 10 i 29 anys representen més de la quarta part, el 26% en concret, de tots els casos de persones infectades de covid a Catalunya, quan en la primera onada de la pandèmia aquesta franja d'edat representava només el 6%.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va fer públiques ahir aquestes dades, i va alertar que la tendència de l'activitat a les urgències dels centres sanitaris va ser el juliol del 4% d'increment, quan el juny va ser la meitat (2%).

Comella va assegurar que el 99% dels centres d'atenció primària de Catalunya estan oberts, tot i que amb menys personal, perquè els metges i infermeres estan fent vacances entre el juliol i l'agost, i que també estan oberts el 70% dels consultoris locals.

Comella va afirmar que «difícilment» es podran obrir tots els consultoris locals ni tampoc anar més enllà de l'esmentat 70% obert, bàsicament per falta de personal.

Davant la situació «complicada» que es preveu que pugui conduir que a la tardor vinent es registri una possible segona onada de la pandèmia, Catalunya ha anunciat que destinarà uns 20 milions d'euros a la contractació de recursos humans, bàsicament per a l'atenció primària.

Aquests reforços no seran de metges ni infermeres, va explicar, atès que no hi ha excedent d'aquestes professions en les borses de treball de Catalunya, però sí de psicòlegs, fisioterapeutes i treballadors socials, entre altres perfils que s'acabaran de definir aquest mes d'agost.

L'increment de casos de nens i joves amb covid-19 és un fet clar que ja s'ha detectat a l'hospital més gran de Catalunya, el de la Vall d'Hebron.

En aquest sentit, fonts pediàtriques d'aquest centre van explicar ahir a Efe que el nombre de casos de coronavirus en nens s'ha multiplicat les últimes setmanes gairebé per deu, encara que només tres han quedat hospitalitzats en un mes, sense cap cas greu.

De moment, les formes lleus de virus es mantenen en una gran majoria de menors, van apuntar aquestes fonts.

Pel que fa a les persones de fins als 44 anys, es troben en el punt de mira de Salut Pública i s'hi dirigeixen en gran part els cribratges massius que es desenvolupen aquests dies a tres ciutats del Vallès, van informar fonts de Salut Pública.