L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha donat llum verd a un pla de xoc per pal·liar els efectes de la crisi causada per la covid-19 al municipi. En la sessió extraordinària del ple municipal d'aquest dijous, dia 6 d'agost, tots els grups municipals han votat per unanimitat el document que recull totes les mesures que es pretén que serveixi per mitigar l'impacte de la pandèmia al municipi.

El consistori al complet va votar a favor del pla de xoc després de diverses negociacions entre tots els grups polítics. Prèviament a l'elaboració del document, els regidors de l'equip de govern (Alternativa per Sant Joan i el Partit Socialista de Catalunya) i els membres de cada grup de l'oposició (Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya-Sant Joan de Vilatorrada, Compromís amb Sant Joan i Ciutadans) es van reunir juntament amb tècnics municipals i agents socials de Sant Joan de Vilatorrada per escoltar i valorar les necessitats del municipi.

Les reunions, igual que el pla de xoc, van ser dividides en tres comissions: socialsanitària, econòmica i d'ocupació; i territori i mobilitat. En total, es destinaran 236.000 euros a les mesures per pal·liar els efectes de la covid-19 al municipi a ajuts, entre altres, a serveis socials.

Els grups municipals valoren molt positivament el curs de les negociacions que ha derivat en un acord per unanimitat al ple. Tot i les discrepàncies que poden tenir els diferents grups, l'executiu ha subratllat que «s'ha treballat en conjunt pel benefici del poble i amb bona entesa i tots celebren com han funcionat les comissions amb els diferents agents socials, entitats i tècnics municipals, als quals agraeixen les seves aportacions».

Durant el ple, tots els grups polítics han fet èmfasi en què el pla de xoc és un document viu i que el setembre es tornaran a reunir per concretar mesures i augmentar en recursos sempre que sigui necessari.

Reivindicació pels CAP

En el mateix ple municipal també es va aprovar per majoria absoluta una moció que reclama el retorn del servei mèdic previ a l'estat d'alarma, amb la reobertura dels consultoris locals i el servei presencial.

En l'argumentari de la moció s'exposa que «fa tres mesos i mig que tenim servei presencial i local interromputs, amb tot el que això significa per a les nostres poblacions. L'atenció mèdica ha hagut de ser via telefònica, telemàtica o domiciliària si la situació era d'emergència, o desplaçar- se al municipi veí».

En aquesta línia s'argumenta que «tothom era conscient de l'excepcionalitat de la situació i la necessitat de modificar els serveis mèdics habituals per donar resposta a la greu situació que s'estava vivint derivada de la covid-19, i que els ajuntaments van col·laborar-hi oferint serveis excepcionals i extraordinaris per tal de disminuir l'impacte que aquests tancaments suposaven per als veïns i veïnes dels nostres municipis».

Es detalla que la informació que han rebut fins ara és que la reobertura dels consultoris no està prevista «fins a mitjan mes de setembre, la qual cosa suposa haver d'estar dos mesos i mig més sense aquest servei essencial».

En la moció es manifesta, però, que una vegada «suspès l'estat d'alarma i recuperada la nova normalitat, considerem indispensable i urgent retornar al servei que teníem abans de la declaració de l'estat d'alarma, és a dir, reobrir els consultoris locals i oferir la totalitat dels serveis mèdics que s'hi prestaven i de forma presencial».

La moció aprovada expressa que «el retorn a la normalitat assistencial és urgent per tal de no deixar orfes d'assistència milers de veïns i veïnes de la nostra comarca, i posar especial atenció als col·lectius més vulnerables, com per exemple la gent gran i aquells veïns i veïnes que tenen més dificultats per realitzar desplaçaments».

Així, en els acords s'exigeix a la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya «el retorn immediat a la normalitat dels servei d'atenció mèdica, amb la reobertura dels consultoris locals de tots els municipis de la nostra comarca».

I, més concretament, «la reobertura immediata del servei d'atenció primària els caps de setmana al municipi de Sant Joan de Vilatorrada, com es feia amb anterioritat a la crisi sanitària de la covid-19».