08 de agost de 2020
08.08.2020
Regió7

La cambra rebutja una proposta de referèndum sobre la monarquia dels comuns

07.08.2020 | 23:33
La cambra rebutja una proposta de referèndum sobre la monarquia dels comuns

El Parlament va rebutjar una resolució dels comuns –a la qual les forces independentistes van votar en contra– que defensava la celebració d'un referèndum sobre la monarquia i propugnava una «república plurinacional». La proposta de resolució, presentada pels comuns i rebutjada per la resta de formacions, reclamava que la ciutadania pogués decidir sobre el model d'Estat que ha de tenir Espanya, i plantejava una consulta perquè el cap de l'Estat estigui «sotmès a la sobirania popular». Defensava, a més, que el model d'Estat més «coherent» amb els principis democràtics i que «millor s'adapta» a la realitat de país és una «república plurinacional», un plantejament que ha provocat el rebuig de la resta de forces.

A més del referèndum, els comuns també plantejaven «censurar» l'actuació de Joan Carles I per «la seva implicació en presumptes casos de corrupció» i per la seva «fugida» d'Espanya, retirar-li el títol, els honors i tots els privilegis i realitzar canvis legislatius per fiscalitzar la Corona. Finalment, proposaven sotmetre els comptes del rei a auditories periòdiques, permetre les comissions d'investigació al voltant de la seva actuació i derogar del Codi Penal el delicte d'injúries a la Corona per «anacrònic i contrari al principi d'igualtat», en «atemptar» contra els drets humans.

Tampoc no va prosperar una proposta de resolució de Cs que instava a reprovar el president Quim Torra per comparèixer en un ple sobre la monarquia, una qüestió «sobre la qual ni ell ni el Parlament ni la Generalitat de Catalunya tenen competències».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit