Els treballs de rescat continuaven ahir al port de Beirut, on equips internacionals miraven de recuperar cadàvers sota la runa provocada per una explosió que de moment ha causat 154 morts i milers de ferits.

La porta del port de Beirut és el lloc més proper a la zona zero de l'explosió que dimarts va sacsejar Beirut.

Allà patrulles militars bloquegen l'entrada amb vehicles i es mostren inflexibles a les peticions dels periodistes per accedir al seu interior, on només uns pocs fotògrafs poden accedir puntualment.

«Si coneixes algú que tingui poder parla-hi i digues-li que ens enviï una ordre per permetre't l'accés», diu un dels militars a Efe.

A l'interior treballen en el més absolut hermetisme cinc equips de rescatadors de Grècia, Alemanya, França, Turquia i Rússia.

Un membre de la Defensa Civil libanesa que treballa amb ells també es resisteix a donar informació, i diu que està completament prohibit, però després d'una estona admet que «ahir es van recuperar tres cossos més».

Augmenta el nombre de morts

El ministre libanès de Salut, Hamad Hassan, va calcular ahir en 154 el nombre de morts com a conseqüència de l'explosió que dimarts va sacsejar el port de Beirut i va afirmar que 120 dels ferits estan en condició greu.

Hassan va indicar que al voltant del 20% dels 5.000 lesionats que ha causat l'explosió necessiten hospitalització i va destacar que en alguns casos el vidre que va saltar pels aires després de l'esclat en un radi de diversos quilòmetres ha obligat a sotmetre els ferits «a cirurgies minucioses».

Aquesta és la dada de ferits més específica que ha donat el Govern, tot i que encara no s'ha ofert una xifra concreta sobre el nombre de desapareguts.

La situació dels hospitals és urgent i molta de l'ajuda mèdica està sent utilitzada de manera immediata en un país que vivia un repunt de l'impacte de la covid-19 a la població.

Totes les hipòtesis obertes

El president libanès, Michel Aoun, es va referir ahir en una trobada amb periodistes libanesos a la investigació. Aoun afirma que no descarta cap hipòtesi sobre les causes que van fer saltar pels aires les 2.750 tones de nitrat d'amoni que es trobaven emmagatzemades al port des fa sis anys.

«Hi ha dues possibilitats per al que va passar: o la negligència o intervenció exterior amb un míssil o bomba», va dir Aoun.

El president libanès va afegir que ha demanat al president francès, Emmanuel Macron, que els proporcioni «fotos aèries» que els permetin determinar si hi va haver avions o míssils al cel, una teoria que de moment no ha tingut defensors.

«Si aquestes fotos no les tenen els francesos es les demanarem als altres», va afegir.

Aoun va explicar que les indagacions inclouen 20 persones, però que «no se'n pot detenir cap i empresonar-la abans de la investigació», i va reivindicar la necessitat d'una investigació nacional, tot i que són moltes les veus dins i fora de país que demanen que sigui feta amb o per experts internacionals.

Ciutadans i grups civils an responsabilitzar ahir la desacreditada classe dirigent libanesa d'una tragèdia que per a molts no és més que la síntesi d'una deriva d'un Govern que no pot donar respostes als problemes de país.

«Si no podem governar-nos a nosaltres mateixos cap altre ens podrà governar. La sobirania libanesa no es tocarà durant el meu mandat», va dir el president.

Mentrestant, als carrers milers d'habitants de Beirut i d'altres localitats de país que s'han acostat a la capital per ajudar continuen els treballs de neteja armats amb escombres i pales i amb poca o cap esperança de rebre suport del Govern.