08 de agost de 2020
08.08.2020
Regió7

El Parlament reprova Felip VI i el Govern central per la «fugida» del rei emèrit

Els dos textos de recriminació són aprovats amb els vots de les tres formacions independentistes, JxCat, ERC i la CUP

07.08.2020 | 23:33
VÍDEO: Quim Torra demana l'abdicació de Felip VI al ple per la monarquia
El Parlament reprova Felip VI i el Govern central per la «fugida» del rei emèrit

El Parlament va aprovar ahir diverses propostes de resolució en les quals «reprova» el rei Felip VI i també el Govern de Pedro Sánchez, pel que considera la «fugida» del monarca emèrit Joan Carles I.

La reprovació de Felip VI i del Govern de PSOE-UP va ser aprovada amb els vots conjunts de les tres formacions independentistes catalanes –JxCat, ERC i la CUP–, que tenen majoria absoluta al Parlament.

Les dues reprovacions estaven incloses en una de les propostes de resolució de la CUP, i en el text es recorda que Joan Carles I «va ser nomenat hereu del règim feixista del dictador Francisco Franco», per la qual cosa va jurar dues vegades «les Lleis Fonamentals» i «els Principis del Moviment Nacional».

També s'assenyala que «la monarquia borbònica ha estat i és un pilar crucial per a la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la república catalana, com va quedar demostrat amb l'aval de Felip VI en la repressió policial contra el referèndum de l'1 d'octubre del 2017».

Després d'indicar que «a Catalunya hi ha una àmplia majoria a favor d'exercir el dret a l'autodeterminació a través d'un referèndum, i en contra de la monarquia», en la resolució s'expressa el rebuig «a la monarquia borbònica».

Aquest rebuig es produeix en considerar que es tracta d'una «institució caduca, profundament antidemocràtica, corrupta i hereva de la dictadura franquista i representant dels interessos econòmics i polítics de les elits dominants i les oligarquies de l'Estat espanyol».

Això ha fet que el Parlament «reprovi el rei Felip VI i tota la dinastia borbònica per dècades d'impunitat i d'enriquiment il·legítim utilitzant les institucions públiques i les figures institucionals del cap de l'Estat i cap de les Forces Armades per al gaudi personal i el benefici privat».

Pel que fa a la reprovació del Govern de Pedro Sánchez, i de forma especial a la vicepresidenta Carmen Calvo, el motiu és el d'haver «col·laborat» en «la fugida de Joan Carles I», així com per «ser còmplice de la immunitat perpetrada per la monarquia borbònica».

En una de les propostes de resolució d'ERC, també aprovada, s'interpreta la fugida del rei emèrit com «un indici de culpabilitat en relació amb els fets pels quals se l'investiga i com un intent barroer d'esquivar l'acció de la justícia i gaudir d'impunitat». Sobre el Govern de Sánchez, en aquest text es retreu la seva «complicitat» en «la fugida del rei emèrit» i això es considera «un escàndol democràtic» perquè «un govern que es reivindica com a progressista hauria de vetllar perquè totes les persones sospitoses de corrupció responguin davant els tribunals, en lloc de cooperar perquè eludeixin l'acció de la justícia».

Tant en les resolucions d'ERC com de la CUP s'insta a abolir la «llei mordassa» o altres lleis que limiten drets fonamentals, i es demana donar suport als músics i activistes polítics que hagin estat perseguits judicialment «per haver expressat opinions crítiques amb la monarquia».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit