A Catalunya hi ha 320 micropobles, que, amb un total de 80.000 habitants entre tots, representen l'1,2% de la població catalana i ocupen el 35% del ter-ritori català.

La crisi del coronavirus ha fet créixer l'interès per la vida rural, asseguren des de l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC). «La pandèmia ha deixat demostrat que les grans aglomeracions no van gaire bé per a la salut de les persones, i que és més fàcil controlar el virus en espais oberts i amb poca població», assegura Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l'Associació.

Ell mateix també assegura que mentre abans de la covid-19 els micropobles rebien, aproximadament, una sol·licitud d'empadronament al mes, ara en reben gairebé una al dia.

Riner (Solsonès), per exemple, tenia uns 270 habitants, però en els últims dos mesos s'hi han empadronat cinc famílies, amb una vintena de membres. Aquestes noves incorporacions han fet créixer la població fins a gairebé les 300 persones, xifres significatives en matèria de micropoblacions.

El seu alcalde, Joan Solà, explica que «els veïns de les ciutats s'han adonat amb la pandèmia dels privilegis de viure en un municipi petit, per la tranquil·litat, la natura i el benestar personal».

A més, també va voler destacar que la importància d'aquest repoblament va més enllà de mantenir viu el poble: aquestes noves famílies tenen fills i això és una bona notícia perquè permetran la supervivència i el manteniment de les escoles rurals.