Enfonsats pel pes de la seva roba i engolits pel remolí de la maniobra d'entrada a port, no tenien cap possibilitat de sobreviure. Els dos nens, d'uns 13 anys, els cossos sense vida dels quals van recuperar els bussos de la Guàrdia Civil del fons de les fangoses aigües del port de València, havien arribat a bord del portacontenidors de bandera liberiana Leto com a polissons i van decidir saltar a l'aigua en un intent per arribar a terra i evitar la repatriació.

El capità del Leto va donar l'avís a les set del matí de divendres, però només després que els dos menors saltessin a l'aigua per la part esquerra de la proa. Abans d'això, es desconeix si la tripulació havia detectat la seva presència i no l'havia comunicat a les autoritats espanyoles -les lleis marítimes obliguen a alertar a terra en el primer port en què es tingui previst atracar, però la presència de polissons té conseqüències per al personal del vaixell- o si, per contra, realment es van adonar que els dos nens eren al vaixell quan van saltar per la borda.

Lla tripulació va explicar que els van llançar salvavides des de la proa, però que «no els van voler agafar», quelcom que investiga la Policia per determinar en quin moment van ser llançats els elements de salvament.