Els refugis de muntanya són un dels subsectors turístics més perjudicats per l'actual crisi de la covid-19 perquè, malgrat estar enmig de la natura, plantegen espais reduïts i compartits. Aquest tipus d'establiment ha vist rebaixada no tan sols la seva capacitat de negoci amb la reducció de l'ocupació dels dormitoris i menjadors sinó que alhora ha reduït el volum de reserves en molts casos per sobre del 60% respecte d'anteriors estius. Aquesta situació afecta bona part dels refugis de la Cerdanya, ja sigui els que estan sota la gestió de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) o els municipals i privats.

La gran paradoxa del sector aquest estiu és que els guardes veuen més gent a les muntanyes que en anys anteriors. Aquestes setmanes d'agost les rutes cap als cims de la Cerdanya i el Pirineu són plenes, de la mateixa manera que les pistes que hi donen accés amb autocaravanes i vehicles familiars estacionats. Alguns responsables de refugis apunten que veuen més aficionats a la muntanya que en anys anteriors perquè, segons han copsat, s'ha acabat imposant la tendència de fer vacances a prop de casa. Als refugis, però, hi para poca gent. El mes de juliol ha estat molt fluix, amb alguns establiments fins i tot tancats entre setmana, i ara l'evolució dels primers dies d'agost fa pensar als guardes que podran recuperar part del negoci sobretot amb serveis complementaris com ara els de restauració. Per això molts han plantat més taules a l'exterior dels edificis. Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalu-nya, que gestiona bona part de la xarxa de refugis de la Cerdanya i el Pirineu com ara els de la ruta Cavalls del Vent a la serra del Cadí i l'Estanys de la Pera, han explicat que aquest any més que mai cada refugi té una situació en funció de la seva accessibilitat. Així, si bé la crisi els està afectant a tots, els que tenen una arribada més còmoda amb vehicle estan conservant més volum de reserves, sobretot de famílies.

Excursionistes de perfil baix

La guarda del refugi Estanys de la Pera, Jenny Arqueti, ha explicat que el juliol bona part dels clients eren amics, coneguts o clients antics del refugi. En canvi, en aquests primers dies d'agost ja s'ha notat l'arribada de nous excursionistes que volien pernoctar. Aquest refugi, dels més populars de la Cerdanya, situat a 2.357 metres d'alçada al terme de Lles, ha passat de tenir una capacitat de 35 llits a tenir-ne 14. Amb això, «el mes de juliol les reserves han baixat bastant, segurament el 60%, perquè d'entrada ja ofereixo la meitat de les places». El refugi ha modificat els interiors per tal d'assegurar la distància de seguretat entre els excursionistes, per bé que han de compartir alguns serveis. En aquest sentit, la FEEC ha elaborat un protocol d'actuació per a tots els refugis que gestiona.

En una situació similar es troben els refugis de la ruta Cavalls del Vent, que volta la serra del Cadí, com ara els de Prat d'Aguiló, Cortals de l'Ingla, Sant Jordi o Ser-rat de les Esposes.

Els refugis han reduït l'ocupació a la meitat, el dels Cortals ha passat d'una vintena a una desena, i l'han vist reduïda al voltant del 60% respecte d'anys anteriors. De la mateixa manera que els del costat de la Solana cerdana, com els de Malniu o Estanys de la Pera, els refugis del Cadí també són plens cada jornada de vehicles i d'excursionistes de perfil baix que consumeixen serveis complementaris de bar o restauració.