La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va lamentar ahir que alguns dels condemnats per l'1-O hagin tornat a la presó després de suspendre-se'ls el seu tercer grau «mentre al monarca corrupte se l'aplaudeix per haver fugit i riure's a la cara de la ciutadania», en referència a la decisió de Joan Carles I de traslladar-se fora d'Espanya.

«Mentre la monarquia viu de la impunitat i dels aplaudiments dels poders del règim del 78, l'independentisme és novament represaliat, tancat i forçat a seguir a l'exili», va dir en declaracions davant la presó de Lledoners.

Va cridar el Govern a actuar per posar fi a aquesta situació: «Diem al Govern espanyol, autoanomenat com el més progressista de la història, que en realitat és el més decebedor de la història, que no miri cap a una altra banda». «No hi ha cap altre camí possible per combatre aquesta monarquia corrupta i aquest Estat espanyol fallit que no sigui la república catalana», va assegurar.

Vilalta va demanar «abandonar la via judicial i la injustícia espa-nyola i assumir la voluntat democràtica i política per solucionar aquest conflicte a través de l'amnistia i l'autodeterminació», perquè ara és el moment de la política, va dir.