La diputada de JxCat al Parlament Elsa Artadi va tancar ahir la porta a una hipotètica «coalició electoral» entre Junts per Catalu-nya i el PDeCAT. «A JxCat no hem tingut mai la voluntat d'anar en coalició electoral. Si és l'aspiració d'una altra formació política, hi té tot el dret, però haurien d'entendre que aquesta no és la voluntat de JxCat», va recalcar Artadi en una entrevista concedida a l'agència Efe.

JxCat va posar en marxa el 25 de juliol el seu procés congressual per constituir-se com a partit polític, un procés que culminarà el 3 d'octubre i en el qual participen des de primera línia figures destacades del PDeCAT, com l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers presos Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

No obstant això, la direcció executiva del PDeCAT, encapçalada per David Bonvehí, rebutja dissoldre's com a organització per integrar-se en la nova formació que impulsa Puigdemont i demana a aquells militants que se sumin a JxCat que tornin el carnet del partit.

La setmana passada, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, va explicar que, un cop fracassades les negociacions per formar part de les estructures orgàniques de JxCat, ara l'objectiu és arribar a «acords electorals» per evitar la ruptura d'aquest espai polític, però Artadi va descartar una «coalició electoral».

No hi ha, segons Artadi, «cap marge» per a un acord amb el PDeCAT per concórrer en coalició electoral als pròxims comicis. «Junts per Catalunya s'ha de presentar com a Junts per Catalunya, que és el que és, és com va néixer fa dos anys i mig i és com ha anat creixent durant tot aquest temps», va subratllar.

L'única «excepció» que sí que permetria una coalició electoral seria que «en algun moment es tornés a plantejar una llista de país» que agrupés el conjunt de forces independentistes, una opció que no obstant això veu «cada dia més lluny».

Davant d'aquestes circumstàncies, si la direcció del PDeCAT liderada per Bonvehí decideix presentar una llista electoral pròpia, Artadi va assegurar que JxCat ho «respectarà». «Màxim respecte cap a les decisions que prengui el PDeCAT o qualsevol altre partit polític. A nosaltres només ens correspon respectar-ho i desitjar-los la millor sort, amb un joc net per part de tots», va afirmar.

Segons Artadi, si al PDeCAT «creuen que tenen un projecte polític diferent del nostre, legítimament els hem de poder explicar tots en una campanya electoral, contraposar i que la ciutadania decideixi». «Nosaltres anem a la nostra, a un partit obert, a seguir creixent», va destacar Artadi.

Sobre la manca d'entesa amb la cúpula del PDeCAT per convertir JxCat en l'única organització d'aquest espai polític, Artadi va remarcar que mai no es va buscar un «acord estructural» entre les dues direccions: «Nosaltres mai hem tingut la voluntat que fos una federació de partits per anar incorporant sigles, quotes, espais i estructures», va explicar la diputada de JxCat al Parlament.