La CUP aposta per fer «un front comú» entre ajuntaments i governs autonòmics dels Països Catalans per «desobeir» el pacte entre el Govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa que els ajuntaments cedeixin part del seu superàvit per fer front a la lluita contra el coronavirus.

Per als cupaires això és «una nova ofensiva recentralitzadora» i demana a les forces sobiranistes que «es plantin» i busquin una estratègia conjunta per «fer-hi front».

La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent va instar ahir el Govern a posar «tots els instruments administratius i institucionals» a favor dels ajuntaments i va demanar que es doni «cobertura jurídica» als consistoris que no cedeixin el romanent.

En aquest sentit, va recordar que el president de la Generalitat, Quim Torra, es va posicionar a favor de la «revolta» dels ajuntaments contra l'acord de la FEMP i va explicar que cal que la Generalitat passi «dels lemes als fets».

La regidora de la CUP a Tarragona Laia Estrada també va explicar que els cupaires proposaran als plens dels ajuntaments que la Federació de Municipis de Catalunya faci «una oposició frontal» a l'acord i va avisar que si no demanaran la sortida «urgent» de la FEMP.

A més, els cupaires també van demanar que es convoqui l'Assemblea de Càrrecs Electes per «coordinar la resposta i la desobediència institucional». Amb la convocatòria creuen que l'assemblea prendria «utilitat» i s'allunyaria de «l'electoralisme».

La CUP també aposta per derogar l'article 135 de l'LRSAL i la llei d'estabilitat pressupostària per donar suport als ajuntaments i «abandonar el simbolisme i la retòrica».

Ofensiva «recentralitzadora»

Per la seva banda, el diputat al Congrés Albert Botran va demanar «parar els peus a l'ofensiva recentralitzadora» de PSOE i Podem i va apel·lar a totes les forces sobiranistes i municipalistes a «fer un front comú i plantar cara».

Botran va recordar que en les negociacions per la pròrroga de l'estat d'alarma un dels acords amb el PSOE va ser «utilitzar els romanents per polítiques socials» i ha lamentat que s'ha demostrat que la paraula del PSOE «no val per res».

A més, va dir que encara que aquest govern «deia ser una alternativa al PP» en qüestions clau «actua de la mateixa manera». Precisament per això va assegurar que ara s'ha aprofitat la llei d'estabilitat pressupostària de Cristóbal Montoro per «centralitzar els estalvis» dels ajuntaments.