El líder del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat fer un referèndum sobre la monarquia perquè considera que no hi ha «un consens prou ampli». En una entrevista a TV3, Iceta va recordar que el pacte del 78 va incloure diversos aspectes com la monarquia o el dret a vaga i a l'educació, i va advertir eix ue «no es pot tocar només una peça i deixar la resta igual».

«No soc partidari d'obrir problemes que després no sabrem tancar», avisa, i afegeix que tot i la crisi a la Casa Reial per la fugida de Joan Carles I i la seva possible corrupció «no s'ha de fer un canvi de règim». D'altra banda, Iceta aposta per mantenir els suports a la investidura de Pedro Sánchez i «eixamplar-los», i assegura que «no hi ha motius» perquè això no passi.

Sobre el rei emèrit, Iceta no vol valorar la seva situació en espera de veure la investigació judicial, però rebutja un canvi de règim a l'Estat per les possibles irregularitats de Joan Carles I. A més, remarca que no és «incompatible» una monarquia «amb una democràcia avançada» i assegura que «els últims 42 anys han estat els millors dels darrers tres segles».

El socialista defensa el paper de la justícia perquè té l'obligació «d'actuar amb absoluta imparcialitat» i avisa que «no són els polítics qui han d'impartir justícia». «La unitat d'Espanya no depèn del sistema judicial», resumeix, i insisteix que els jutges «simplement jutgen».

Tot i això, Iceta apunta que s'ha d'obrir un debat sobre fins a quin punt arriben la inviolabilitat i l'aforament i remarca que en cap cas «pot ser sinònim d'impunitat». «No existeix la impunitat, tothom és igual davant la llei i qui la fa la paga», sentencia.

El líder del PSC també compara en repetides ocasions la figura de Joan Carles I i la de l'expresident Jordi Pujol i explica que en tots dos casos defensa la presumpció d'innocència perquè encara no hi ha una sentència. Tot i això, sí que accepta que totes dues figures han rebut un tracte «reverencial» que pot haver agreujat la situació.