El grup parlamentari de JxCat ha entrat un escrit a registre del Parlament reclamant al seu president, Roger Torrent, i a la Mesa, que facin publicar "íntegrament" les resolucions adoptades durant el debat sobre la monarquia. "Tot allò que se silenciï és una anomalia i no estem per amplificar la repressió del 155 sinó però defensar la democràcia", afirma el portaveu del grup, Eduard Pujol.

"A quants parlaments del món algú pren la decisió de silenciar un acord? En les circumstàncies actuals, i tant que el Parlament de Catalunya pot parlar d'una monarquia corrupta i un Estat en descomposició", subratlla el portaveu. Pujol també ha instat Torrent i la Mesa a destituir el secretari general, Xavier Muro, per actuar "de manera arbitrària".

A l'escrit que ha entrat a registre, JxCat insta el president i la Mesa a ordenar al secretari general que publiqui "íntegrament" el text de la resolució escapçada (la 95/XII, sobre la situació política creada per la crisi de la monarquia). El text subratlla que "cap precepte" del Reglament de la cambra atorga al secretari "la potestat d'alterar o censurar els acords del ple".

En conseqüència, JxCat reclama que si Muro es nega a publicar la resolució sense retallar, "es prenguin les mesures necessàries". I que sigui com sigui, se'l destitueixi en aplicació de l'article 249.2 del Reglament.

Eduard Pujol insisteix en què el secretari general no "pot modificar les regles" perquè el Parlament "és sobirà i respon a la voluntat del poble de Catalunya". "No es pot debatre de tot, ens estan dient? No es pot debatre, en la situació actual, i parlar d'una monarquia corrupta i d'un Estat en descomposició?", s'ha preguntat Pujol. I ha afirmat: "I tant que el Parlament ho ha de fer, i és evident que tots els acords que prengui han de ser coneguts".

Per al portaveu de JxCat, tot allò que sigui "silenciar" els acords de la cambra és "una anomalia". Que en aquest cas, fins i tot va més enllà. Perquè l'actitud de Muro, a parer de JxCat, suposa "un exercici d'arbitrarietat sota la por i l'amenaça del 155". "Es tracta d'un reducte de l'eficàcia del 155, una repressió més difuminada, però que continua essent repressió", hi afegeix Eduard Pujol.

"I nosaltres, davant d'això ens hem de plantar; i hem de continuar convençuts que la millor manera de fer-ho és la responsabilitat institucional", subratlla el portaveu de JxCat. I insisteix: "El Parlament de Catalunya debat, parla, acorda i publica; i aquí hi ha poc a discutir".

Destituir el secretari general

JxCat s'alinea amb la petició que ja ha fet el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè Torrent i la Mesa destitueixin el secretari general. "A quants parlaments del món algú pren la decisió de silenciar un acord? Això només es pot explicar per l'ombra allargada del 155", subratlla Eduard Pujol.

"Per això, les persones que han alterat la voluntat del Parlament se n'han de fer responsables", diu el portaveu de JxCat, en referència a la destitució de Muro. "Hem de plantar cara a allò que podria fer tant el Constitucional com el Suprem, i en aquestes circumstàncies actuals s'ha de poder parlar de l'escàndol de la monarquia, denunciar-lo i apostar clarament per la República Catalana", ha conclòs Pujol.