Amb la ressaca de les dramàtiques xifres d'arribada de turistes al primer semestre (10,8 milions, el 71,7% menys que el 2019) i la quarantena del Regne Unit encara sense revisar, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, fa una valoració del que queda d'any: «Serà un any dolent, això ho hem interioritzat».

Esperaven la caiguda de turistes en els primers sis mesos?

S'esperava perquè vam estar en estat d'alarma fins al 21 de juny. Dit això, l'estiu es presenta complicat. El turisme s'està recuperant de forma lenta. Estem controlant els rebrots, però el risc resta confiança al consumidor. A més, el primer país emissor ens ha imposat una quarantena que ha minvat la confiança del turista britànic per una possible nova quarantena en un futur. Aquests dos elements fan que estiguem preocupats per la recuperació del turisme.

Com evoluciona la negociació amb el Regne Unit? S'hi han sumat altres països...

Estem treballant amb les autoritats britàniques i la resta de països en la transparència de les dades. La situació a Espanya és molt asimètrica. No tenen res a veure les zones d'Aragó o Catalunya amb Canàries, Astúries o Galícia; fet pel qual, en les solucions que prenguin els nostres països veïns ha d'estar aquesta asimetria en la recomanació o no de viatjar a Espanya. És voluntat dels dos governs amics buscar elements que a nosaltres ens ajudin a prendre decisions que permetin eliminar les quarantenes i reforçar elements de seguretat en destinació que el Govern britànic creu necessaris.

Com quins?

Llançarem una app covid i hem reforçat sanitat exterior; a més, les comunitats estan fent un esforç ingent per controlar els rebrots. No estem com estàvem al març, la nostra voluntat és que no ens tornem a confinar. S'estan fent bé les coses, però el virus segueix amb nosaltres i això genera desconfiança, que en el consum és clau.

Donen per perdut l'any?

La quarantena del Regne Unit o la recomanació d'Alemanya de no viatjar a tres comunitats seran molt difícils de recuperar perquè era un turista que ja havia fet les seves reserves. El turisme que no va venir a l'estat d'alarma no vindrà; la Setmana Santa no la recuperarem, tampoc maig, ni juny. L'estiu obria amb expectatives dolentes, però amb expectatives, d'entre el 30% i el 60% d'ocupació. Sens dubte, la manca de mobilitat i, sobretot, la manca de confiança que han generat aquestes mesures ens fa difícil que la temporada turística es tanqui amb uns nivells acceptables que permetin afrontar el final d'any amb una perspectiva positiva.

Quines previsions fan?

És difícil fer previsions. Serà un any dolent, això ja ho hem interioritzat. Hem de seguir protegint l'ocupació i el teixit productiu perquè aguanti fins que el 2021 ja comptem amb la vacuna o amb un tractament efectiu i es recuperi la confiança. Una vegada que tinguem confiança i mobilitat, el turisme es recuperarà més ràpidament que altres sectors.

Es diu no només d'allargar els ERTO fins al desembre, sinó fins al març. N'hi ha possibilitats?

Els ERTO han estat una mesura molt eficaç i, a més, hi ha voluntat i consens, tant per part dels agents socials com per part del Govern, per prolongar-los. Serà en el marc del diàleg social on es posarà data a la pròrroga; l'important és donar un missatge de tranquil·litat a empleats i empreses.

Els empresaris demanen ajudes directes. N'hi haurà?

Aquest Govern ha fet un esforç perquè estigués a l'agenda política el turisme; un sector prioritari, que genera ocupació i riquesa al territori.