L'àrea de Lleida experimenta una certa millora en la complicada situació epidemiològica que viu des de fa setmanes, el que ha portat al Departament de Salut a proposar que es permeti obrir al 50% l'interior de bars i restaurants de la capital i sis municipis, mentre ha començat a fer proves PCR a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) per tallar un "brot complex".

Salut ha proposat a la reunió d'aquest matí del pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, que es permeti l'obertura de l'interior dels bars i restaurants de sis municipis del Segrià i de Lleida ciutat al 50% de la seva capacitat.

Segons han informat des de la Delegació del Govern a Lleida, la decisió s'ha pres després de tenir en compte la situació epidemiològica actual que, malgrat "seguir sent compromesa i amb incidència alta", ha mostrat una lleu millora en les últimes setmanes.

D'aquesta manera, el consum s'haurà de fer sempre en les taules i se seguiran recomanant les mesures de prudència prescrites, com a distància, higiene de mans i mascareta. La mesura serà efectiva quan es publiqui la corresponent Resolució al DOGC en un "termini breu", segons la delegació de la Generalitat a Lleida.

En la mateixa línia, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha tancat una de les tres plantes dedicades a l'atenció de pacients amb Covid-19 en descendir el nombre d'ingressos en els últims dies, i se suma així a l'Hospital Santa Maria, que la setmana passada va tancar també una planta de malalts de coronavirus.

Segons han confirmat des de l'hospital a Efe, a l'Arnau queden obertes en l'actualitat dues plantes per a malalts de Covid amb una capacitat de 56 llits, 33 d'ells ocupats a dia d'avui.

El Departament de Salut ha informat que a Lleida hi ha 67 pacients de coronavirus ingressats en hospitals públics de la ciutat, 14 d'ells a l'UCI.

En contrast amb l'evolució a Lleida, la Generalitat ha començat avui dilluns a Vilafranca del Penedès la recollida de mostres per fer proves PCR als veïns i poder localitzar els asimptomàtics, després de detectar un increment de casos positius en Covid-19 en el que ha denominat "un brot complex".

La consellera de Salut, Alba Vergés, que ha viatjat a Vilafranca per supervisar aquestes tasques, ha explicat que la ciutat té un brot complex sense focalització clara i per això el cribratge s'està fent de forma diferent a com es porta a terme a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), on s'han escollit alguns barris per a les proves, com els de Fondo i el barri Llatí, que també s'han iniciat avui.

Els cribratges a Vilafranca, que s'allargaran fins divendres amb la idea de fer-los a unes 4.000 persones, han començat avui en un centre cívic de la població, on des de primera hora del matí ja es podia observar una gran cua de veïns i on en poc més de dues hores s'han realitzat més de 100 proves.

Les proves es realitzen en ambdós casos a persones d'entre 19 a 40 anys que en els últims dies hagin tingut contactes socials sense respectar la distància física de seguretat i sense mascareta, en espais tancats durant molt temps o en reunions d'amics o aglomeracions, tot i que no tinguin símptomes i no hagin estat en contacte amb algun cas positiu de Covid.

Per aquest cribratge intensiu de possibles casos de Covid-19 a Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet, Salut ha previst realitzar un total de 8.500 proves PCR.

Vergés ha reconegut que "hi ha casos dispersos que ens preocupen, encara que la incidència no és de les més altes de Catalunya" i ha recordat que les PCR són "una foto d'ara, ja que en cap cas un resultat negatiu vol dir que ens puguem relaxar, sinó que hem de seguir amb totes les mesures de prevenció, amb la mascareta, distància social i higiene de mans".

La consellera ha apuntat que la fotografia de Catalunya ara mateix "és molt bona", ja que va baixant la taxa de transmissió i es van frenant els petits brots, encara que tenen constància d'una pressió hospitalària real a la zona de Lleida, on ja està baixant la incidència, i també segueixen de prop les xifres de Barcelona.

La consellera avisa que a la tardor la situació "serà complexa, amb alguns brots i rebrots, però esperem poder tallar les cadenes i això només ho podem fer amb la responsabilitat de tots, perquè recordem que se'ns sumarà amb la grip comuna i esperem no tenir una segona onada de coronavirus intensa".

Catalunya ha notificat en les últimes 24 hores 863 nous positius per coronavirus i cinc morts, de manera que el total de contagis des de l'inici de la pandèmia és de 107.520, segons les dades facilitades per la Conselleria de Salut a la pàgina web dadescovid.cat.

El total de persones mortes per aquesta malaltia a Catalunya arriba així les 12.827, de les quals 7.042 han mort en un hospital o centre sociosanitari, 4.120 en residències, 814 en domicili i 851 no han estat classificades per falta d'informació.