La pugna entre Grècia i Turquia relacionada amb la sobirania de les aigües territorials i amb l'exploració de gas al Mediterrani oriental ha tornat a escalar posicions, després de l'inici ahir de maniobres militars turques en una zona que Atenes considera que pertany a la seva jurisdicció.

La sortida el vaixell sísmic Oruc Reis del port d'Antalya i la seva arribada a una zona del Mediterrani oriental que els dos països consideren part de la seva plataforma continental van provocar un encreuament d'avisos a navegants (Navtex) que van posar en alerta màxima les seves Forces Armades.

Maniobres amb foc real

Ahir al matí Turquia va advertir de maniobres amb foc real en una zona marítima entre les illes gregues de Kastelorizo i Rodes i el començament d'exploracions de gas, però més tard la Marina grega va emetre un altre avís a navegants que declarava il·legal el Navtex turc. En un comunicat des del servei hidrogràfic de l'Armada grega a l'illa de Creta, s'instava els vaixells estrangers a ignorar l'avís a navegants turc.

Hores més tard, Ankara va respondre amb un altre Navtex, en què va assegurar que els vaixells Oruc Reis, Ataman i Cengiz Han estan duent a terme exploracions sísmiques «a la plataforma continental turca i complint el dret internacional», amb el que va deixar clar que, de moment, els vaixells no es retiraran.

La sortida de l'Oruc Reis va ser confirmada pel ministre turc d'Energia, Fatih Donmez, que va assegurar que el vaixell «ha salpat de Antalya i ha arribat a l'àrea on operarà» tot assegurant que «els esforços d'independència energètica de Turquia al Mediterrani i el mar Negre continuaran sense parar».

Ahir a la tarda, el departament d'Exteriors turc va confirmar que l'Oruc Reis havia «reprès l'activitat prevista» i va alertar contra qualsevol intent d'intervenció.