La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que la situació de la covid-19 al conjunt de Catalunya «és molt bona». «Portem una tendència molt a la baixa i la incidència no és tant alta com fa dues o tres setmanes», va celebrar Vergés, que va fer una crida a la «implicació» de la ciutadania per mantenir les mesures preventives per frenar la pandèmia.

La consellera va fer aquestes declaracions durant una visita al cribratge massiu que va començar ahir a Vilafranca del Penedès, el qual s'adreça sobretot a veïns d'entre 19 i 40 anys. També s'han iniciat proves generalitzades a dos barris de Santa Coloma de Gramenet. A les dues ciutats Salut confia en fer aflorar casos asimptomàtics.

Vergés va apuntar que ara per ara no hi ha una situació de «pressió hospitalària», exceptuant la zona de Lleida, i va detallar que la gestió del departament se centra a afrontar els diferents brots de covid-19 que sorgeixen a diversos punts de Catalunya, els quals «van a bon ritme perquè està baixant la incidència i la taxa de reproducció».

«En funció de les diferents variables, anirem adoptant mesures extraordinàries a cada territori», va explicar la consellera, que va demanar no abaixar la guàrdia i «gaudir de les vacances, però sempre amb les mesures de prevenció». En aquest sentit, va destacar especialment la importància d'evitar llocs amb molta afluència de gent, i va subratllar la necessitat de mantenir una higiene de mans constant.

Més a llarg termini, Vergés va admetre que la situació de la covid-19 de cara a l'octubre «serà complexa» i va apuntar que caldrà estar preparats «per a una possible segona onada de l'epidèmia, que seria intensa». «Estem preparats per a tot, però esperem que no sigui així i poder tallar les cadenes de transmissió el més aviat possible», va puntualitzar, tot recordant que aquesta pujada de la pandèmia coincidiria amb el punt àlgid de la grip.

Ahir, primera de les cinc jornades en què van fer-se els PCR a Vilafranca, a la cua hi predominava especialment la gent jove. Els veïns consultats per l'ACN coincidien a explicar que es volien fer el test per esclarir si son portadors de la covid-19 i poder protegir així el seu entorn més proper.

«Vull sortir de dubtes i poder tallar la cadena de transmissió si dono positiu», va explicar en Xavi, que va assegurar que «tots» els seus familiars i amics tenien previst acostar-se a fer-se la prova aquesta setmana. El mateix va afirmar la Montserrat, una jove de 19 anys que va dir que s'ha fet el test perquè és monitora d'un cau i és asmàtica, dues circumstàncies que li fan témer que s'hagi contagiat. «Vull assegurar-me que tot estigui bé, sobretot per la família», va apuntar.

Tot i que les persones d'entre 19 i 40 anys eren el perfil dominant, també s'han van poder veure veïns de més edat. Com la Carme, de 60 anys. Ella va assegurar que el dispositiu per al cribratge massiu és «una oportunitat» per esvair dubtes sobre el seu estat i, de retruc, saber si pot contagiar-ho a la gent del seu entorn.

«Fase de control»

Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va afirmar ahir que Catalunya «ja està en una fase de control» dels brots de coronavirus i que la situació a Barcelona «aparentment s'ha estabilitzat» i fins i tot ha començat un «suau descens».

En el cas de Lleida, ja fa dies està «descendint». En roda de premsa ahir a la tarda, Simón va celebrar que l'aparent estabilització de Barcelona «implica que les mesures que s'apliquen tenen capacitat de controlar els brots» fins i tot a «llocs tan complicats» com les àrees metropolitanes. Tanmateix, Simón no va descartar que l'Estat apliqui mesures més dràstiques si calgués.

Simón va defensar que fins ara les comunitats autònomes estan fent una feina «excel·lent» i creu que les eines de control que tenen al seu abast «podrien ser suficients». Tot i això, va dir que «si es veuen superades les capacitats actuals» i les «eines legals de què disposen», «s'aplicarà el que s'hagi d'aplicar». «No dubtin que si és necessari aplicar totes les eines, s'aplicaran», va assegurar. Simón va dir que ara com ara sembla que «estan funcionant» les mesures de les comunitats, però que es podrien haver de prendre «mesures més dràstiques» si cal actuar en territoris més grans o en situacions que superen l'àmbit d'una comunitat. En aquest sentit, va esmentar l'estat d'alarma, ja sigui «més generalitzat» o en alguna zona concreta.

Majoria de contagis en joves

Simón va reiterar que la majoria de casos que s'estan infectant són joves. Més del 70% dels casos que s'estan observant són menors de 30 anys però un 10% són majors de 65 anys. Baixa el nombre de persones vulnerables però encara n'hi ha i això fa que el nombre de morts «no sigui menyspreable».