El líder de Cs, Carlos Carrizosa, va exigir ahir al president del Parlament, Roger Torrent, que «faci valer la independència del poder legislatiu» i defensi el secretari general de la cambra, Xavier Muro, després que el president de la Generalitat, Quim Torra, en demanés la destitució per no publicar íntegrament les resolucions aprovades al ple sobre la monarquia.

Per a Carrizosa és «normal» que Torra «no respecti la separació de poders» perquè «està condemnat per desobeir la llei», però va avisar que el que no és normal és que Torrent «encaixi amb normalitat que el poder executiu faci exigències al legislatiu i no es rebel·li». «Ens oposem a que es tracti el Parlament com una gestoria del Govern», va insistir.

Carrizosa ja va avançar dilluns que Cs preveu engegar accions judicials contra el ple de la monarquia i ahir en roda de premsa va assegurar que la formació taronja també estarà «al costat dels funcionaris».

En aquest sentit, va carregar durament contra Torra per haver «desafiat» la separació de poders i va assegurar que té «molts tics totalitaris», fins al punt de comparar-lo amb el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko. Carrizosa va qualificar la petició de Torra a Torrent de «vergonyosa» i «intolerable».

Candidatura conjunta

D'altra banda, Carrizosa també va referir-se a la proposta que Cs va llançar a PPC i PSC per fer una candidatura conjunta a les eleccions catalanes i va voler mostrar-se prudent i en espera d'una resposta definitiva davant la possible negativa del PSC.

Carrizosa va insistir que «com a opció de centre» Cs tenia el deure de parlar «tant amb els que són més a la dreta com amb els que són més a l'esquerra».

A més, Carrizosa va remarcar que és «un moment històric» en el qual les forces constitucionalistes «han de parlar i ser una alternativa al nacionalisme identitari».