El jutjat de vigilància penitenciària ha acordat mantenir suspès el tercer grau que el Departament de Justícia va concedir als 'Jordis' i als cinc exconsellers presos a la presó de Lledoners (Bages), a l'espera de resoldre el recurs de la Fiscalia contra la seva classificació.

En set actuacions, la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona desestima els recursos presentats pels polítics presos a Lledoners i es reafirma en la seva decisió de suspendre'ls cautelarment el règim de semillibertat que la Generalitat els va concedir el passat 14 de juliol.

D'aquesta manera, els set polítics presos homes -el exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull i els 'Jordis' (Cuixart i Sànchez)- segueixen sense poder sortir de presó en règim obert ni tampoc, de moment, per treballar en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

Situació diferent és la de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, que segueixen en semillibertat atès que el jutjat de vigilància número 1 de Barcelona, al qual correspon revisar la seva situació, no va fer cas a la Fiscalia i va rebutjar suspendre'ls cautelarment el tercer grau.

Precisament, aquesta disparitat de criteris en el cas de Bassa i Forcadell, a les quals correspon un jutge diferent per estar empresonades a les presons de Puig de les Basses i Wad-Ras, respectivament, és un dels arguments que van esgrimir les defenses per oposar-se a la suspensió del tercer grau en el cas dels set interns de Lledoners.

La jutge, però, ha decidit mantenir el seu criteri inicial i la suspensió del règim obert dels set homes a la presó, mentre resol sobre el recurs que la Fiscalia ha presentat contra el tercer grau, una decisió que, avança, adoptarà "els pròxims dies" a causa del "caràcter preferent i urgent" del cas.

La magistrada comparteix els arguments de la Fiscalia que, en el cas dels delictes greus amb penes de més de cinc anys de presó, "el legislador ha volgut deixar molt clar l'efecte suspensiu" en la resolució dels recursos sobre decisions que comportin l'excarceració d'un reclús.

Per a la jutge, la classificació dels penats és "competència exclusiva" del tribunal sentenciador, de manera que els recursos contra aquesta han de donar peu a la suspensió "en qualsevol fase de tramitació".

El contrari, raona la jutge, "aniria contra tota congruència i contra el més pur sentit comú", a més que suposaria "interferir i deixar sense contingut les decisions i valoracions" del Tribunal Suprem, que el 22 de juliol va revocar les sortides laborals de Forcadell pel 100.2, abans que comencés a gaudir del tercer grau.

Precisament, la jutge de vigilància ressalta la "modificació" que va fer el Suprem respecte de l'òrgan competent per resoldre sobre les sortides del 100.2, que fins ara, subratlla, era "qüestió consolidada i pacífica" que corresponia a les audiències provincials on estigués situat el centre penitenciari.

La magistrada lamenta a més la "llacuna legal" existent en l'àmbit de la vigilància penitenciària, el que implica "dificultat i complexitat per al dia a dia d'aquesta jurisdicció" per la falta d'una normativa específica processal.