Svetlana Tikhanóvskaia, la líder del moviment opositor a Bielorússia, va abandonar ahir el seu país i va arribar a Lituània. Així ho va confirmar en un tuit el ministre d'Exteriors d'aquest país, Linas Linkevicius.

En un vídeo difós a YouTube, l'exprofessora d'anglès convertida en líder política va afirmar que havia pres la decisió «de manera independent», encara que el seu entorn va assegurar que havia estat obligada «pel poder».

«No ha tingut elecció», van destacar aquestes fonts, que van afegir que «allò important és que està viva i en llibertat; va sortir al costat de Maria Morozm encara que part de l'equip de Tikhonóvskaia continua sent ostatge de les autoritats». Moroz és la cap de campa-nya de la líder opositora, i havia estat detinguda dies enrere, abans fins i tot de la jornada electoral. En la seva breu declaració, Tikhanóvskaia va donar a entendre que sobre ella s'han exercit enormes pressions. «Que Déu no permeti que ningú afronti la decisió a la qual m'he hagut d'enfrontar jo», va explicar plorosa, abans de concloure: «Els fills són el més important que hi ha a la vida».

Més tard, mitjans progovernamentals bielorussos van difondres un altre vídeo de l'opositora en el qual se la pot veure asseguda en una butaca amb el que sembla un full de paper a les mans, sol·licitant als seus seguidors respectar la llei i cessar les protestes.

Serguei Tikhonóvski, el marit de Svetlana, es troba encara empresonat a Bielorússia. A més, segons van denunciar les ONG, les autoritats bielorusses utilitzen de manera recurrent com a mètode de pressió l'amenaça de retirar-los la custòdia dels fills als polítics i activistes vinculats a l'oposició, com va ser el cas de Valeri Tsekpalo, un altre candidat a les presidencials que va ser vetat per les autoritats.

Tikhonóvskaia havia desaparegut de l'ull públic dilluns a la tarda, després d'haver acudit a la comissió electoral per presentar una denúncia per frau. Allà va ser retinguda durant hores. Havia anunciat, això sí, que no participaria en les manifestacions i protestes que tenen lloc arreu del país per denunciar el «frau electoral», amb l'objectiu de no donar a les autoritats motius per ser empresonada.