Catalunya ha aconseguit "estabilitzar" la corba de contagis de la covid-19, la qual cosa suposa haver aconseguit "un primer objectiu", però és "molt important" que la corba comenci ara a descendir perquè "no cal perdre de vista que el risc de rebrot és encara alt".

Així s'ha expressat aquest dimarts en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha atès als periodistes al costat del director de la Unitat de Seguiment d'aquest virus a Catalunya, l'epidemiòleg Jacobo Mendioroz.

Argimon ha detallat que la taxa de contagi se situa ara en els 71 casos per cada 100.000 habitants, amb una velocitat de contagi inferior a l'u -en concret del 0,93-, és a dir, que cada infectat contagia actualment de mitjana a menys d'una persona.

No obstant això, el secretari de Salut Pública ha apel·lat a "la responsabilitat de tots", començant per les administracions, per tal de seguir amb aquesta tendència i aconseguir un descens dels casos.

En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de seguir com cal les quarantenes i els aïllaments, "perquè ens juguem molt".

"Hem de conviure molts mesos amb el virus i hem de fer-ho pacíficament", ha aprofundit en una crida a la població infectada però també a les administracions de diferent rang, a les quals ha urgit a oferir "ajudes socials i econòmiques" que no facin impossible romandre a casa aïllat.

Així mateix, ha celebrat l'èxit de "la nova estratègia" empresa a Catalunya per poder frenar el virus, batejada com una nova PCR: proactivitat-que no reactivitat-, complicitat i responsabilitat -en comptes de restricció-.

També ha ofert dades dels cribratges massius realitzats en diferents localitats catalanes, amb els quals s'han efectuat 8.275 proves PCR.

En el cas de Granollers (Barcelona), s'han fet entre el 31 de juliol i el 6 d'agost 1.053 proves i s'han detectat 108 positius (el 10,2% del total), 72 dels quals no presentaven símptomes.

Al Vallès (Barcelona), les PCR fetes entre el 5 i el 8 d'agost han estat 5.960 i s'han registrat 94 positius: el 1,8% de les persones testades a Sabadell, el 0,93% a Terrassa, el 0,81% a Ripollet i el 4,3% també a Ripollet però seguint la metodologia del "porta a porta", que s'ha demostrat eficaç.

A Torregrossa (Lleida) s'han efectuat 153 PCR que han donat una positivitat del 3,5%.

I, encara sense els resultats de les proves, en les localitats barcelonines de Santa Coloma de Gramenet s'han efectuat 415 PCR i a Vilafranca del Penedès 694.

D'altra banda, aquest mateix dimarts el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució que autoritza l'obertura interior de bars i restaurants de la ciutat de Lleida i de sis municipis del Baix Segre, relaxant així les mesures adoptades per l'increment de contagis de COVID-19 a la zona.

Segons es desprèn de la resolució, s'ha limitat a partir d'avui l'aforament a l'interior dels establiments al 50% i el consum sempre s'ha de realitzar en taula i, a les terrasses, l'aforament ha de ser el resultant d'aplicar una distància de 2 metres entre taules.

També aquest dimarts al matí Catalunya ha notificat en les 24 hores precedents 830 nous positius per coronavirus i dos morts. Conseqüentment, el total de contagis des de l'inici de la pandèmia és de 108.350, segons indiquen les dades de la conselleria de Salut publicats a la pàgina web dadescovid.cat.

Nou protocol per limitar els contagis

Argimon, finalment, ha fet públic que el departament de Salut ha actualitzat el 7 d'agost el seu protocol per a fer front als contagis del virus de la COVID-19 i evitar la seva expansió, dirigit a professionals però que pot ser consultat per tota la ciutadania a través d'internet.

El protocol preveu que el sistema sanitari realitzi una prova PCR "com més aviat possible" a casos sospitosos d'haver-se infectat, si pot ser durant les primeres 24 hores.

La PCR es pot repetir encara que hagi sortit negatiu si hi ha "una sospita clínica molt clara" que la persona pot estar infectada.En cas que es detecti un positiu, la persona haurà d'aïllar-se, minimitzant al màxim els seus contactes, durant deu dies, sempre que durant les últimes 72 hores d'aquest període de temps no s'hagi tingut febre.

Per acabar l'aïllament no serà necessari fer-se una PCR que doni negatiu excepte en casos puntuals com els dels sanitaris, treballadors de centres sociosanitaris o residències, agents de policia o personal penitenciari.

Així mateix, l'aïllament ha de començar "en el moment mateix de la sospita", sense esperar el resultat de la prova PCR.

Fet el test, un dels anomenats "gestors Covid" s'encarregarà de mantenir el contacte amb la persona en qüestió i d'iniciar el rastreig amb qui hagi mantingut contactes estrets, als qui es preguntarà la seva activitat durant les 48 hores precedents.

Tota aquesta informació es recollirà, si bé el protocol no s'activarà "totalment" fins que es verifiqui el positiu de la prova PCR, ha explicat Argimon.