La Generalitat de Catalunya es personarà en la causa del 3%, un cas de corrupció que afecta l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), per poder accedir a la instrucció i al sumari i determinar si hi va haver «perjudici patrimonial» a l'administració catalana. Va ordenar-ho ahir el president català, Quim Torra, al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve.

«Aquest primer pas de comparèixer és del tot necessari perquè els serveis jurídics de la Generalitat puguin fer una anàlisi del material incorporat a la causa i avaluar si hi ha pogut haver perjudici patrimonial a la Generalitat», va explicar l'Oficina de Comunicació del president en un comunicat.

Si de l'anàlisi de les diligències practicades, afegeix el comunicat, «es desprèn que hi ha hagut un perjudici per a la Generalitat, es formularà escrit d'acusació».

«La Generalitat s'ha de personar per conèixer el material, i ho fa en qualitat d'acusació particular per si després de fer l'anàlisi es considerés que ha estat perjudicada», argumenta.

Aquesta decisió arriba després que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata proposés jutjar els exgerents de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó, i l'exresponsable jurídic de la formació Francesc Xavier Sánchez, entre d'altres, pel cobrament del 3% a canvi d'adjudicacions públiques, una «estructura posada en marxa per finançar l'esmentat partit polític il·legalment».

A la carta que ha dirigit a Francesc Esteve, Torra recorda que el passat 30 de juliol el Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional va dictar una interlocutòria de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat.

Segons el document, de les diligències practicades «han quedat indiciàriament acreditats determinats fets com a determinants de responsabilitat penal i s'ha identificat determinades persones com a presumptament responsables», argumenta Torra.