Els lletrats del Parlament van decidir ahir, en un gest inusual de visibilitat pública, alçar la veu en defensa del secretari general de la cambra catalana, Xavier Muro, davant de les pressions de JxCat i del mateix president de la Generalitat, Quim Torra, perquè fos destituït per «censurar» resolucions. Les pressions van créixer després que el Parlament publiqués en el seu butlletí oficial les resolucions aprovades divendres al ple extraordinari sobre la monarquia, suprimint els punts que els lletrats ja havien advertit que no es publicarien perquè podien contravenir les advertències del Tribunal Constitucional (TC). Va quedar fora, per exemple, la reprovació al rei Felip VI o el fragment en què es parlava de la «monarquia delinqüent».Suport del PSC

PSCLa diputada del PSC Alícia Romero va aplaudir l'escrit: «Tot el nostre suport als lletrats al Parlament que reivindiquen en un escrit la seva professionalitat i objectivitat, així com les seves actuacions necessàriament ajustades a la llei. Han de dignificar les institucions respectant la separació de poders i la llei».

Un dels més vehements a l'hora de demanar la destitució de Muro aquests últims dies ha estat el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, de JxCat. Costa havia convidat Torrent i tota la mesa a publicar sota la seva responsabilitat la integritat de les resolucions sobre el rei, i ahir va insistir en això: «Cal ser ruc per pensar que publicar una resolució debatuda i aprovada (perquè un servidor i la majoria de la mesa ignorem les amenaces del TC i de l'oposició) ara constitueixi un acte de desobediència», va dir a Twitter.

ERC ha optat per no respondre, encara que fonts republicanes interpreten que darrere dels «atacs» contra Muro hi ha la voluntat de JxCat de «desgastar» Torrent i, per extensió, Esquerra, a les portes d'unes noves eleccions a Catalu-nya. Un dels pocs que ha trencat aquest silenci ha estat el diputat Ernest Maragall. D'altra banda, el diputat de la CUP Carles Riera va considerar «imprescindible» que el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) publiqui íntegrament les resolucions aprovades al ple sobre la monarquia que es va celebrar divendres passat.